Feladat: 3146. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Sarlós Ferenc 
Füzet: 2000/január, 56. oldal  PDF file
Témakör(ök): Faraday-féle indukciótörvény, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/március: 3146. fizika feladat

Egy repülőgép 900km/h sebességgel halad, szárnyvégeinek távolsága 50m. A Föld mágneses terének függőleges komponense 0,5mT. Mekkora a gép szárnyvégei között indukálódó feszültség? Miért nem világít egy ekkora feszültségre méretezett izzólámpa, amelyet a szárnyvégekre kapcsolunk? Megmérhető-e mégis ez a feszültség?

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A gép szárnyvégei között indukálódó feszültség U=Blv=6,25V. A szárnyvégekre kötött izzólámpa nem világítana, mert a kapcsoláshoz használt vezetékben is ugyanekkora feszültség indukálódna, az izzó kivezetései között a feszültség 0 lenne. Ugyanilyen okok miatt nem mutatna feszültséget a szárnyvégekhez kapcsolt voltmérő sem. A feszültség tehát ilyen egyszerűen nem mérhető.
Közvetett (bár nem könnyű) mérési lehetőséget kínál a szárnyvégeken felhalmozódott töltés mérése. Egy-egy szigetelőnyélre helyezett fémgömböt a szárnyvéghez érintve azok pozitív illetve negatív töltésűvé válnak. A feltöltött fémgömböket ezután egymás közelébe hozva közöttük feszültség alakul ki, ami már műszerrel elvben közvetlenül mérhető.

 Sarlós Ferenc (Baja, III. Béla Gimn., 12. o.t.)