Feladat: 413. fizika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bakonyi Gábor ,  Soós Csaba 
Füzet: 1977/december, 225. oldal  PDF file
Témakör(ök): Egyéb szilárd anyag szerkezet, Lineáris hőtágulás, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1977/május: 413. fizika gyakorlat

A villamosított vasúti pályák felett húzódó felsővezetéket nem a sínekkel párhuzamosan, hanem ,,cikcakkban'' feszítik ki. Miért?

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ha a vezeték a sínekkel párhuzamosan volna kifeszítve, akkor a mozdony áramszedője (az egyenes pályaszakaszokon) mindig ugyanazon a helyen érintkezne a felsővezetékkel és a súrlódás következtében erősen felmelegedne, illetve ott gyorsan elkopna. A ,,cikcakkos'' kifeszítés révén az áramszedő a mozgás során mindig máshol érintkezik, ezért teljes szélességében egyenletesen kopik, és a felmelegedés is kisebb mértékű.
Másrészt nehézséget okozna a vezeték hőtágulása, hiszen itt nem lehet hézagokat hagyni, mint a sínek esetében. A ,,cikcakk'' kifeszítés esetében a rögzítési pontok egy része nincs állandó helyen, hanem egy súly csigán átvetett drótkötéllel állandó erővel húzza a vezetéket, így a töréspontok kicsiny oldalirányú elmozdulásával lehet igazodni a vezeték hőmérsékletváltozás következtében fellépő hosszváltozásához. A felsővezeték ezért télen sem szakad el, és nyáron sem lazul meg.

 

  Soós Csaba (Aszód, Petőfi S. Gimn., I. o. t.) és
  Bakonyi Gábor (Budapest, Lehel úti Ált. Isk., 8. o. t.) dolgozata alapján