Feladat: B.4869 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2018/január, 24 - 25. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Számhalmazok, Konstruktív megoldási módszer
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2017/április: B.4869

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az állítást úgy bizonyítjuk, hogy párokba soroljuk az A parkettázásait. A következő jelölést használjuk: ha X és Y számhalmazok, akkor legyen

X+Y={x+yxX  és  yY}.
Nyilván X+Y=Y+X, és az X halmaz s-sel való eltoltja ekkor X+{s}.
Legyen
A=(B+{c1})(B+{c2})(B+{c3})...(B+{ck})
az A halmaz parkettázása. Ekkor A=B+C, ahol C={c1,c2,c3,...,ck}; legyen továbbá B={b1,b2,...,bn}. Így
A=C+B=(C+{b1})(C+{b2})(C+{b3})...(C+{bn}).
Megmutatjuk, hogy ez is parkettázása A-nak, és különbözik az előbbitől.
(C+{bi}) halmazok egymás eltoltjai, közös elemszámuk k, ami az első parkettázásban szereplő részhalmazok számaként legalább kettő. E halmazok száma, n pedig az első parkettázásban szereplő halmazok közös elemszáma, így szintén legalább kettő. A diszjunktság igazolásához indirekten tegyük fel, hogy például (C+{b1})-nek és (C+{b2})-nek közös eleme ci+b1=cj+b2. Ekkor azonban ez a szám (B+ci)-nek és (B+cj)-nek is közös eleme; mivel e két halmaz az első parkettázásban szerepel, ez csak úgy lehetséges, hogy (B+ci)=(B+cj), azaz i=j, így ci=cj, akkor viszont b1=b2, ami ellentmondás. Nyilvánvaló, hogy miképpen e második parkettázást kaptuk az elsőből, ugyanazzal a megfeleltetéssel a másodikból visszakapjuk az elsőt.
Ahhoz, hogy a parkettázások párosításáról beszélhessünk, végül be kell látnunk, hogy a párban álló parkettázások különböznek egymástól. Tegyük fel ennek az ellenkezőjét; ekkor n=k, és a B elemeinek átszámozásával elérhető, hogy (B+cv)=(C+bv) teljesül v=1,2,...,n-re. Tekintsük például (B+c1)=(C+b1)-et: c2+b1(C+b1) miatt ekkor van olyan bi eleme B-nek, amelyre bi+c1=c2+b1. Ez a szám viszont közös eleme (B+c1)-nek és (B+c2)-nek, ami ellentmondás.