Feladat: B.4838 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Döbröntei Dávid Bence 
Füzet: 2017/május, 278 - 279. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Térgeometriai bizonyítások, Egyéb poliéderek, Térbeli szimmetrikus alakzatok
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2016/december: B.4838

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. Felhasználjuk a következő ismert tételt: bármely konvex poliédernek van háromszög lapja, vagy olyan csúcsa, amelyre pontosan három él illeszkedik. (Lásd például: Sklarszkij‐Csencov‐Jaglom: Válogatott fejezetek és tételek az elemi matematika köréből 3.; 44. feladat. (17. old.).) Így elegendő a következő két esetet vizsgálni.
I. eset: Tegyük fel, hogy az A csúcsra pontosan három él illeszkedik: AB, AC és AD. Ekkor az A csúcsra illeszkedő három lapsík ABC, ABD és ACD, ahol értelemszerűen a meghatározott síkot jelöli. A csúcsoknak az O szimmetriaközéppontra vonatkozó tükörképei legyenek értelemszerűen A', B', C' és D'. A feltétel szerint minden A'-től különböző csúcs, így B', C' és D' is illeszkedik valamely A-ra illeszkedő lapsíkra. Világos, hogy B és B' nem illeszkedhet közös lapsíkra, ezért B'ACD. A szimmetria miatt BD'A'C' is lapsík, vagyis A' illeszkedik az ACD-kal párhuzamos, B-re illeszkedő síkra. Hasonló megfontolással láthatjuk, hogy A' illeszkedik az ABD-kal párhuzamos, C-re illeszkedő síkra; valamint az ABC-kal párhuzamos, D-re illeszkedő síkra is. Nyertük, hogy A' éppen az AB, AC és AD élek által feszített paralelepipedon A-val szemközti csúcsa; B', C' és D' a paralelepipedon további csúcsai. Azt is megmutattuk, hogy ABC'D, ABD'C és ACB'D, valamint ezek tükörképei: A'B'CD', A'B'DC' és A'C'BD' mind lapsíkok, így a poliéder szükségképpen az ABCDA'B'C'D' paralelepipedon.
II. eset: Tegyük fel, hogy, hogy ABC egy háromszöglap. A szimmetriaközéppontot továbbra is jelölje O, az ABC lap tükörképe legyen értelemszerűen A'B'C'.
Első lépésként belátjuk, hogy az A, B, C, A', B' és C' pontok éppen egy paralelepipedon lapközéppontjai. Legyen a=OA, b=OB és c=OC, ekkor a szimmetria miatt OA'=-a, OB'=-b és OC'=-c. Tekintsük azt a nyolc pontot, amelyekbe az O-ból mutató vektorok ±a±b±c alakúak. Ezek egy olyan paralelepipedon csúcsai, amelynek lapközéppontjai A, B, C, A', B' és C'. Ezt triviálisan teljesülő vektorazonosságok segítségével igazolhatjuk, a részletek végiggondolását az Olvasóra bízzuk.
Megmutatjuk, hogy a poliéderünknek az A, B, C, A', B' és C' pontoktól különböző csúcsa nem lehet. Tegyük fel, hogy D egy további csúcs. A feltétel szerint D az A, B, C, A', B' és C' pontok mindegyikével illeszkedik egy közös lapra, vagyis a DA, DB, DC, DA', DB' és DC' szakaszok mind a poliéder felszínén haladnak, továbbá D szükségképpen szigorúan az ABC és A'B'C' síkok közé esik (hiszen a feltevés szerint ABC és A'B'C' háromszöglapok). Nyilvánvaló, hogy DBCB'C', továbbá feltehető, hogy DBCB'C' sík A-val átellenes oldalára esik (különben A és A' szerepét felcseréljük az indoklásban). A DA szakasz a feltevés szerint a BCB'C' paralelogrammát legfeljebb a határán metszheti, ezért a D pontot vagy az ABC' vagy az ACB' elválasztja O-tól (ide értve azt is, hogy esetleg D rajta van az ABC' vagy az ACB' síkok valamelyikén). Ismét az általánosság megszorítása nélkül feltehető, hogy D-t az ABC' választja el O-tól. Ez viszont azt is jelenti, hogy az A'B'C egyazon nyílt félterébe esik D és O. Összességében azt kaptuk, hogy D benne van a B'C, B'C' és B'A' közös B' kezdőpontú félegyenesek által meghatározott nyílt ,,térnyolcadban''. Ebből következik, hogy a D'B' szakasz metszi az ABCA'B'C' poliéder belsejét, amivel ellentmondásra jutottunk.

 
 

Ezzel az állítást beláttuk.