Feladat: B.4590 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Szász Dániel Soma 
Füzet: 2014/május, 285 - 287. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Gömbi geometria, Körérintők, Térgeometriai bizonyítások
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2013/december: B.4590

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Megmutatjuk, hogy pontosan egy ilyen kör létezik.
Legyen a G gömbfelületen Ak-ra illeszkedő, B pedig a másik adott pont, jelölje Sk-t tartalmazó síkot, e pedig a k kör A-beli érintőegyenesét az S síkban. Mivel GS=k, az e egyenes A-tól különböző pontjai a gömbön kívül vannak, tehát e a gömböt is érinti (1. ábra). Ezért ha valamely T sík tartalmazza e-t, továbbá G-t az  körvonalban metszi, akkor -nek az A-beli érintője is e, vagyis az A-ban érinti k-t.


 

1. ábra
 

Ha tehát a B pont és az e egyenes által meghatározott síkot választjuk T-nek, akkor ez a sík a gömbfelület két különböző pontját is tartalmazza, ezért GT körvonal lesz, s az előzőek alapján ez a kör A-ban érinti k-t.
Ha viszont valamely m körvonal olyan, hogy az m-et G-ből kimetsző U sík átmegy A-n is és B-n is, de nem tartalmazza e-t, akkor az SU=f egyenes benne van az S síkban és átmegy a k kör A pontján, de különbözik a k kör A-beli érintőjétől. Ezért f egy A-tól különböző C pontban is metszi k-t (2. ábra). Ez a C pont rajta van a GU=m körvonalon is, azaz m-nek és k-nak legalább (könnyen meggondolható, hogy pontosan) két közös pontja van, tehát nem érintik egymást.


 

2. ábra
 

Ezzel állításunkat beláttuk.
 
II. megoldás. Használjuk az I. megoldás jelöléseit, legyen továbbá E a gömb A-val átellenes pontjában a gömb érintősíkja. Feladatunkat a sztereografikus projekciónak nevezett transzformáció segítségével oldjuk meg.
Rendeljük hozzá a gömbfelszín tetszőleges, A-tól különböző P pontjához a P'=EAP pontot (3. ábra). Megmutatjuk, hogy ez a megfeleltetés bijekció a G{A} és E ponthalmazok közt. Ha P(G{A}) tetszőleges pont, akkor az AP egyenes nem párhuzamos E-vel, ezért egyértelműen létezik a P'E pont, ha pedig Q'E tetszőleges pont, akkor az AQ' egyenes nincs benne a gömb A-beli érintősíkjában, mert az a sík párhuzamos E-vel, ezért az egyenes két pontban metszi a gömbfelszínt, tehát egyértelműen létezik AQ'-nek és G-nek az A-tól különböző Q metszéspontja.


 

3. ábra
 

Ha olyan G-n lévő körvonal, mely átmegy A-n, akkor a megfeleltetésnél kapott ' képe egy egyenes, mert ha -et a T sík metszi ki G-ből, akkor az A-t az  pontjaival összekötő egyenesek benne vannak T-ben, ezért ' éppen az ET egyenes (4. ábra). Megfordítva, ha m' tetszőleges egyenes E-ben, akkor az A és m' által meghatározott U sík a gömbfelszínt egy olyan A-n átmenő m körvonalban metszi, melyenek a megfeleltetésnél kapott képe az m' egyenes. Tehát a megfeleltetés bijekció a G gömbfelszín A pontján átmenő körvonalai és az E sík egyenesei közt.


 

4. ábra
 

Feladatunk megoldása ezután már egyszerű. Legyen a megfeleltetésnél k képe a k' egyenes, B képe pedig a k'-re nem illeszkedő B' pont. A gömbfelszín valamely n köre pontosan akkor érinti k-t A-ban, ha kn={A}, azaz ha k'n'=, vagyis ha a k' és n' egyenesek párhuzamosak (5. ábra). A B' ponton át pontosan egy k'-vel párhuzamos egyenes húzható, ezért pontosan egy olyan kör van a gömbön, amely A-n is és B-n is átmegy és érinti k-t.


 

5. ábra
 

 
Megjegyzés. A sztereografikus projekciónak sok egyéb érdekes tulajdonsága is van. Például a gömbfelszín A-n át nem menő köreinek képe kör lesz E-n. A sztereografikus projekciót térképek készítésénél is gyakran használják, ott van szükség a gömbfelszín síkon való megjelenítésére.