Feladat: B.3940 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Éles András ,  Kunos Ádám ,  Peregi Tamás ,  Sümegi Károly ,  Szalkai Balázs ,  Szalóki Dávid ,  Szűcs Gergely ,  Wolosz János 
Füzet: 2010/május, 270 - 273. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mértani helyek, Síkgeometriai szerkesztések, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2006/október: B.3940

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A B, illetve D csúcsok megtalálásához a négyzet azon tulajdonságát használjuk, miszerint minden csúcs megkapható az A csúcsból az O középpont körüli egymás után vett 90-os forgatásokkal.
A későbbi tárgyalás egyszerűségéért engedjük meg, hogy a négyzet ponttá fajuljon. Ha ezt nem szeretnék, akkor is egyértelmű, hogy a mértani helyek mely pontjait kell elhagyni.
Ha egy P(x,y) pontot egy D(d,0) pont körül forgatunk +90-kal, akkor nyilván a P'(d-y,x-d) pontot kapjuk, ha -90-kal forgatjuk, akkor pedig a P''(d+y,d-x) pontot. (Az 1. ábrán látható megfontolásokhoz hasonlóan belátható a többi esetre is.)

 
 

1. ábra
 

Ezek alapján az adódik, hogy egy ax+by+c=0 egyenletű egyenes +90-os elforgatottja D körül: bx-ay-(a+b)d-c=0 egyenletű, -90-os elforgatottja pedig: bx-ay+(a-b)d+c=0 egyenletű.
Legyen az o egyenes egy pontja O. Ha létezik hozzá a megfelelő négyzet, akkor legyenek ennek csúcsai Aa, Cc, B és D.
Látható, hogy D az A pont O körüli -90-os elforgatottja, de D a C pont O körüli +90-os elforgatottja is, ami azt jelenti, hogy D bizonyosan rajta van a -90-os és c +90-os O körüli elforgatottján, tehát a metszéspontjukban van, ha létezik metszéspont (2. ábra). Hasonlóan látható, hogy B az a +90-os és a c -90-os elforgatottjának metszete, ha létezik.
 
 

2. ábra
 

Helyezzük el az o egyenest az x tengelyen, a és c egyenesek pedig legyenek a1x+b1y+c1=0 és a2x+b2y+c2=0 egyenletűek. Vegyünk egy O(u,0)o pontot.
Az a és c egyenesek felcserélésével B és D szerepe is felcserélődik, ezért most csak a D pontot vizsgáljuk. Legyen D az (x,y) koordinátájú pont. Ekkor, mivel D az a egyenes -90-os és a c egyenes 90-os O körüli elforgatottjának metszéspontja, az x-re és y-ra teljesül, hogy
b1x-a1y+(a1-b1)u+c1=0,b2x-a2y-(a2+b2)u-c2=0.

Ezen egyenletrendszert megoldva adódik, hogy
x=c2a1+2a2a1u+a2c1+b2a1u-b1a2ub2a1-b1a2,y=b2a1u+b2c1+b1c2+b1a2ub2a1-b1a2,amennyibena1b2a2b1.

Viszont az
F=a1b2+a2b1,G=b1a2-b2a1-2a1a2,H=c1a2+c1b2+c2b1-c2a1
számokra Fx+Gy+H=0 minden O(u,0)-ra, ami azt jelenti, hogy D mértani helye az Fx+Gy+H=0 egyenletű egyenes.
A B pont mértani helye nyilván a1 és a2, b1 és b2, valamint c1 és c2 felcserélésével kapható meg.
Ha a1b2=a2b1, akkor ac, továbbá az elforgatottak is párhuzamosak. Csak akkor létezik D vagy B pont, ha egybeesik a két elforgatott, ami nyilván akkor következik be, ha O az a és c egyenesek középvonalán van, azaz a középvonalnak és o-nak van metszéspontja: ekkor D és B mértani helye az a és c egyenesek +90-os elforgatottjai O körül.
Ha oac, és o nem az a és c egyenesek középvonala, akkor szerkesztési eljárásunk szerint ‐ ami egyértelműen meghatározza a négyzetet, ha az létezik ‐ nyilván nem létezik B és D, mert az elforgatottak mindig egymástól különböző párhuzamosok. Ha o az a és c egyenesek középvonala, D (és persze B) mértani helye az egész sík.
 
II. megoldás. A négyzet A és C csúcsa egyenlő távolságra van az o egyenestől, ha Oo. Ha tükrözzük A-t és a rajta átmenő tetszőleges a egyenest az o egyenesre, akkor A' (az A tükörképe) ugyanakkora távolságra lesz o-tól, mint C. Így a lehetséges C és A' pontpárok o-val párhuzamos egyenest határoznak meg, a hozzájuk tartozó O pedig A' és C felezőmerőlegesének és o-nak a metszéspontja lesz. Mivel A' tükörképe a-n lesz, az A pont biztosan a-ra illeszkedik, továbbá B és D is megszerkeszthetőek.
Vegyük a lehetséges A'C szakaszok felezőpontjait (feltéve, hogy o nem párhuzamos sem c-vel, sem a'-vel), ezek egy s egyenesen helyezkednek el, ugyanis c és a' egyeneseket egy o-val párhuzamos o1 egyenessel elmetszve kapjuk sorban a C1 és A'1 pontokat, illetve az F1 felezőpontot. Ha c és a' metszéspontja M, akkor minden további o2o egyenessel metszve a C1MA'1-höz hasonló C2MA'2-t kapunk az M középpontú hasonlóság szerint. Ez a hasonlóság viszi F1-et F2-be. Így a felezőpontok mértani helye az MF1=s egyenes. Ha c és a' párhuzamosak, akkor a felezőpontok c és a' középpárhuzamosán lesznek.
Nem szerkeszthető C ily módon, ha nincs c-nek és o1-nek metszéspontja: co1, azaz ha co. Ekkor az o2=c esetben végtelen sok metszéspont jön létre: c bármely pontját választhatjuk C-nek, melyekhez ugyanazon A' tartozik, c és a' metszéspontja, ha van. Ha oca', akkor oca is teljesül, és csak akkor szerkeszthető a négyzet, ha o a középpárhuzamosuk. Ugyanígy A' az egész a' egyenesen választható, ha ao, melyekhez pontosan egy C található, ha a és c nem párhuzamosak, egyébként pedig o-nak középpárhuzamosnak kell lennie.
Az F felezőpont o-ra merőleges vetületeként kapjuk a megfelelő O középpontot.
Felhasználjuk, hogy tetszőleges u, v, w, z és x valós számokkal az (ux+v,wx+z) koordinátákkal megadott pontok mértani helye egy egyenes, ha u és w nem egyszerre 0. Ugyanis ha u=0, akkor az X-tengelyre merőleges egyenesen, ha w=0, akkor az Y-tengelyre merőleges egyenesen lesznek a pontok (továbbá minden pont ilyen alakú, pl. (v,y) pont esetében x=y-zv). Ha uw0, akkor
wu(ux+v)+(z-vwu)=wx+z
alapján a pontok egy wu meredekségű, az Y-tengelyt z-vwu-ben metsző egyenesen vannak. (Az egyenes minden pontját megkapjuk ily módon: ha
P(x0,wux0+z-vwu),
akkor x=x0-vu számmal megkapjuk a P koordinátáit a kívánt módon.)
A megfelelő B pontokat az alábbi módon kaphatjuk meg: kijelölünk s-en egy pontot, és rajta át párhuzamost húzunk o-val. Ahol a párhuzamos metszi c-t, ott lesz C. A kijelölt pont o-ra való merőleges vetülete lesz O. A C-t O körül -90-kal elforgatva kapjuk B-t.
Tegyük az egyeneseket egy olyan koordináta-rendszerbe, melynek X-tengelyére esik o, az origó pedig legyen o és s metszéspontjában. A B pont szerkesztése során csupa olyan transzformációt végzünk, amellyel a kapott pontok koordinátái egy x tetszőleges valós szám elsőfokú polinomjaként állnak elő, legyen x a kiválasztott pont origótól való távolsága.
Tehát, ha létezik az s egyenes, akkor a B és D pontok mértani helye egy-egy egyenes.
Szerkesztésünk során felbukkant néhány kivételes elrendezés, melyeket külön kell megvizsgálni.
1. Ha a'oc és a'c, akkor nincs megoldás.
2. Ha o középpárhuzamos, akkor c=a'=s és a sík bármely P pontja lehet B vagy D. Vegyünk ekkor egy tetszőleges O pontot o-n P merőleges vetületén (T) kívül. Szerkesszünk merőlegest OP-re O-n át: ez a merőleges a-t és c-t A-ban és C-ben metszi. Ekkor AO=CO>OP teljesül, ha O elegendően közel van T-hez. O-t távolítva T-től OA=OC tart a és c egyenesek távolságához, OP pedig a végtelenhez folytonosan. A folytonosság miatt lesz egy olyan helyzet, amikor OA=OC=OP, ebben a helyzetben P valóban egy előforduló négyzet B csúcsa. Ha O-t az o-n T másik oldalán vesszük fel, akkor D csúcsot kapunk.
3. ao vagy co (és c nem párhuzamos velük). A B és D pontok mértani helye szintén egy-egy egyenes.
4. Bármely két egyenes egybeesésekor csak akkor lesz megoldás a fentiek szerint, ha a és o vagy c és o esnek egybe. 2.-höz hasonlóan a sík bármely pontja jó lesz. (Ha nem engedjük meg az egy ponttá elfajuló négyzeteket, akkor az egyenesek közös metszéspontja nem jó.) Ha a és c egybeesik, akkor megoldást kapunk, ha o is egybeesik velük: 2. szerint a sík minden pontja (nem elfajuló esetben a közös egyenes kivételével) jó, azaz B és D pontok mértani helye. Szintén megoldást kapunk, ha a=c és o metszi őket, ám ekkor a metszéspont kijelöli O-t, B és D az a=c egyenesre O-ban merőleges egyenesen lesznek.
 
Megjegyzés. Többen félreértették a feladatban feltett kérdést, így csak szerkesztési eljárást adtak arra nézve, hogyan találhatóak meg a négyzet B és D csúcsai rögzített O középpontból és A csúcsból kiindulva. Pontvesztést jelentett a hiányos diszkusszió.