Feladat: A.456 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2009/május, 271 - 272. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai bizonyítások, Beírt kör, Körérintők, Projektív geometria, Nehéz feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2008/május: A.456

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 

3. ábra
 

Mivel tetszőleges Desargues-féle háromszögpár meghatároz egy centrálaxonometrikus leképezést, tekinthetjük az adott ABC háromszög csúcsait egy centrálaxonometrikus leképezésben a végtelen távoli pontok képeinek, az A2B2C2 háromszög csúcsait pedig az egységpontok képeinek. Ekkor D az origó képe. Legyen DA az x tengely, DB az y tengely, DC pedig a z tengely képe. Ebben az esetben az ABD háromszög beírt köre az xy sík egy parabolájának centrálaxonometrikus képe, ugyanis a beírt kör térbeli ősképe olyan kúpszelet, amely érinti az xy sík végtelen távoli egyenesét. Ez a parabola az x és y tengelyeket egyaránt a tengelyek egységpontjaiban érinti, így tengelye az x és y tengelyek szögfelezője. Ez szimmetria okokból látható, illetve projektív geometriai eszközökkel a Pascal-tétel segítségével igazolható. (Ezen adatokból a tengely meghatározásának általános módszerét illetően lásd pl. [8].) Tehát C1 az xy síkban az y-tengellyel 45-os szöget bezáró egyenesek végtelen távoli pontjának képe. Hasonlóan látható, hogy A1 az yz síkban az y-tengellyel 45-os szöget bezáró, B1 az xz síkban a z-tengellyel 45-os szöget bezáró egyenesek végtelen távoli pontjának képe. A 4., 5. és 6. ábrákon a térbeli őskép egyes koordinátasíkjait szemléltettük (lásd még: első borító).
 
 

4. ábra
 

 
 

5. ábra
 

 
 

6. ábra
 

Tehát a B1C2 egyenes az xz síkban a z tengely egységpontjára illeszkedő, azzal 45-os szöget bezáró egyenes képe, a B2C1 egyenes az xy síkban az y tengely egységponjára illeszkedő, azzal 45-os szöget bezáró egyenes képe. Mindkét egyenes áthalad az x tengely -1 koordinátájú pontján, így E ennek a pontnak a centrálaxonometrikus képe (következésképpen illeszkedik az AO egyenesre), mivel a centrálaxonometria egyenestartó leképezés. A BE egyenes ezért az x tengely -1 koordinátájú pontján át az y tengellyel húzott párhuzamos egyenes centrálaxonometrikus képe.
Hasonlóan, A1C2 az yz sík z tengelyének egységpontján áthaladó, a z tengellyel 45-ot bezáró egyenes képe, A2C1 az xy sík x tengelyének egységpontjára illeszkedő, az x tengellyel 45-ot bezáró egyenes képe. Így e két egyenes F metszéspontja az y tengely -1 koordinátájú pontjának centrálaxonometrikus képe (tehát F illeszkedik a BB2 egyenesre). Az AF egyenes ekkor az y-tengely -1 koordinátájú pontján keresztül az x tengellyel húzott párhuzamos egyenes képe. A fentiek alapján a BE és AF egyenesek metszéspontja a (-1,-1,0) koordinátájú pont centrálaxonometrikus képe. A C1D egyenes az xy centrálaxonometrikus képe. A C1D egyenes az xy síkban a koordinátatengelyek szögfelező egyenesének képe, és mivel a szögfelező egyenesre a (-1,-1,0) pont valóban illeszkedik, ezzel a centrálaxonometria egyenestartása alapján beláttuk a feladat állítását.