Feladat: B.3912 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 2006/december, 546 - 547. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Konvex négyszögek, Középpontos tükrözés, Síkgeometriai bizonyítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2006/május: B.3912

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyenek a négyszög csúcsai pozitív körüljárás szerint A, B, C és D. A négyszög szögeinek az összege 360, ezért van két szomszédos csúcsa, mondjuk B és C, hogy B+C180. Ha B' és C' ezek tükörképe a ,,közrefogó'' AC, illetve BD átló felezőpontjára (1. ábra), akkor a B és C csúcsok megválasztása miatt az AB, BC és CD oldalegyenesek egyike sem választja el a B', C' pontpárt és a négyszöget. A tükrözések miatt másfelől AB'=BC=C'D, ahonnan következik, hogy AB'DC' parallelogramma.

 
 

1. ábra
 

Ez azt jelenti, hogy B' és C' szimmetrikusan helyezkednek el az AD felezőpontjára, így egyiküket az AD nem választja el a B, C pontoktól: ez a tükörkép tehát nincs a négyszögön kívül.
 
II. megoldás. Használjuk az előző megoldás jelöléseit. Hívjuk a négyszög egy csúcsát jónak, ha megfelel a feladat követelményének. A négyszög konvex, az átlók tehát két részre osztják a négyszög szögeit. Legyenek ezek az 2. ábra szerint rendre α1, α2, β1, β2, γ1, γ2, δ1, δ2.
A 2. ábráról leolvasható, hogy az A csúcs pontosan akkor jó, ha β1δ1 és δ2β2. Ez azt jelenti, hogy az átellenes A, C csúcsok valamelyike akkor és csak akkor jó, ha 0(β1-δ1)(β2-δ2)=s(A,C). Hasonlóan kapjuk, hogy a BD átlónak akkor és csak akkor van jó végpontja, ha 0(α1-γ1)(α2-γ2)=s(B,D).
 
 

2. ábra
 

α1+δ2=β2+γ1, mert a 180-ra kiegészítő szögük egyenlő. Átrendezve α1-γ1=β2-δ2. Hasonlóan kapjuk, hogy α2-γ2=δ1-β1. Ez azt jelenti, hogy minden konvex négyszögben s(A,C)+s(B,D)=0, a fenti összegnek tehát van nempozitív tagja, és így a megfelelő átlónak van jó végpontja. A fentiekből az is kiderül, hogy egy általános négyszögben pontosan egy jó csúcs van. Ha a négyszög trapéz, akkor az egyik átló mindkét végpontja jó, egy paralelogrammának pedig mind a négy csúcsa ilyen.