Feladat: F.2498 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Kocsis Katalin ,  Ratkó Julianna [1982-1986] 
Füzet: 1985/május, 203 - 205. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Körülírt kör középpontja, Indirekt bizonyítási mód, Terület, felszín, Számtani-mértani egyenlőtlenségek, Jensen-féle egyenlőtlenség, Síkbeli ponthalmazok távolsága, Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1984/november: F.2498

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Állítjuk, hogy a szóban forgó háromszög körülírt körének középpontja minden háromszögben megfelel az állításnak. Hegyesszögű háromszög esetén ez belső pont, és a csúcsoktól egyenlő távolságra van.
Előkészítésül bebizonyítjuk azt a nevezetes tételt, hogy adott sugarú körbe írható háromszögek közül a szabályosnak a legnagyobb a területe.

 
 
1. ábra
 

Írjunk be a k körbe egy nem-szabályos ABC háromszöget, és jelöljük A-val, C-vel legnagyobb, illetve legkisebb szögének csúcsát (1. ábra). Nyilvánvaló, hogy az A-nál levő szög nagyobb, mint 60, a C-nél levő pedig kisebb nála. Mérjük föl a CAB'=60 szöget az AC egyenes B-t tartalmazó partján. Az új szárnak k-n levő B' pontja távolabb van az AC alaptól, mint B, így az AB'C háromszög területe nagyobb, mint ABC területe. Valóban, a B-n átmenő, AC-vel párhuzamos egyenesnek k-n levő B* pontjára B*AC=BCA<60, tehát AB' a B*AB szögtartományban halad.
Az AB'C háromszögben A-nál 60-os szög van. Ha a B'-nél és C-nél levő szögek nem 60-osak, akkor egyik kisebb, a másik nagyobb, mint 60, ezért ennél is nagyobb területű, a k-ba írt háromszöget mutathatunk fel: ennek új, A' csúcsát a CB' húr felező merőlegese metszi ki a B-t tartalmazó CB' ívből. Ekkor A' az ívnek a CB' alaptól legtávolabbi pontja, az A'B'C háromszög területe nagyobb, mint az AB'C háromszög területe, másfelől CA'B'=CAB'=60, és A'C=A'B'. Ez pedig azt jelenti, hogy az A'B'C háromszög szabályos. Területe tovább nem növelhető. Ezzel bebizonyítottuk állításunkat.
Segédtételünkből következik, hogy ha különböző alakú, de egyenlő területű háromszögeknek tekintjük a körülírt körét, ezek sugarai közül a szabályos háromszög köré írt körnek a sugara kisebb lesz, mint bármely más alakú háromszög esetében. Ezt indirekt úton látjuk be. Legyenek H1 és H2 egységnyi területű háromszögek, és H1 szabályos, H2 nem-szabályos, körülírt körük sugara r1, ill. r2 állítjuk, hogy r2>r1. Ha ugyanis r2r1 volna, vegyük az r2 sugarú körbe írt H* szabályos háromszöget. Ennek t* területére a tétel szerint t*>1 (amennyi H2 területe). H2*-ból r1:r2=λ arányú (lineáris) nagyítással kapnánk H1-et, és eszerint H1 területe λ2t*>1 lenne, hiszen föltevésünk szerint λ21. Az ellentmondás mutatja állításunk helyességét.
Már most az egységnyi területű szabályos háromszög oldala a=4:3= =2:34, a köréje írt kör sugara pedig
r=a3=a94=2274=2334,
éppen az állításban szereplő állandó.
 
 
2. ábra
 

Ha tehát egységnyi területű háromszögek csúcsai körül ezen r sugárral írunk köröket, e 3 kör szabályos háromszög esetében a középpontban metszi egymást, más alakú háromszögben pedig nem tartalmazzák annak középpontját, ilyenkor a középpont körüli lefedetlen síkrész (3 körív és még esetleg egyenes szakaszok határolják) minden pontja megfelel az állításnak.
 

II. megoldás. Írjuk fel a háromszög területét szögei és a körülírt kör sugara segítségével:
T=abc4r=2rsinα2rsinβ2rsinγ4r=2r2sinαsinβsinγ=1.
Ebből:
r=12sinαsinβsinγ.(1)
Alkalmazzuk a sinα,sinβ,sinγ pozitív számokra a számtani‐mértani közép közti egyenlőtlenséget, majd mivel a sinx függvény a [0,π2] intervallumban konkáv, a Jensen-egyenlőtlenséget: *
sinαsinβsinγ(sinα+sinβ+sinγ3)3(sinα+β+γ3)3=(sin60)3=338.
Ezt behelyettesítve (1)-be:
r12833=2343,
amivel beláttuk, hogy a háromszög körülírt körének középpontja a feladat feltételeinek megfelelő pont.

*Lásd pl. Molnár Emil: Matematikai versenyfeladatok gyűjteménye 1947‐1970 (Tankönyvkiadó, Budapest 1974) 516. oldal.