Feladat: 3662. fizika feladat Korcsoport: - Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Nguyen-Viet Dávid ,  Zalatnai Zámor 
Füzet: 2004/május, 308. oldal  PDF file
Témakör(ök): Molekulafizika, Egyéb elektromágneses hullám, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2003/december: 3662. fizika feladat

Mikrohullámú sütőben melegített lekváros buktában a lekvár sokkal forróbb lesz, mint a tészta. Miért?
 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. A mikrohullámú sütő frekvenciáját úgy állítják be, hogy a vízmolekulák egyik rezonancia-frekvenciájához közel legyen, s így a víz (vagy a sok vizet tartalmazó anyagok) könnyen el tudják nyelni a mikrohullámok energiáját. A lekváros bukta tésztája viszonylag kevés vizet tartalmaz, a lekvár viszont többet, emiatt melegszik fel jobban a lekvár, mint a tészta.
A hagyományos sütőbe helyezett lekváros buktát a forró levegő kívülről befelé melegíti, a mikrohullámú sütőben pedig a külső tésztát a felforrósodott lekvár ‐ hővezetés révén ‐ belülről kifelé melegíti.