Feladat: 2003. évi Nemzetközi Fizika Diákolimpia 3. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2003/november, 503 - 505. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Relativisztikus impulzus, Relativisztikus energia, Egyéb optika, Foton (mint elemi részecske), Nemzetközi Fizika Diákolimpia
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2003/október: 2003. évi Nemzetközi Fizika Diákolimpia 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
3.A feladat. Neutrínótömeg és neutronbomlás
 
a) Jelöljük az egyes részecskék (relativisztikus) energiáját E-vel, impulzusvektorát pedig q-val, és mindegyiket lássuk el a részecske típusára utaló (p, n, e, illetve az antineutrínót ν) indexszel! Használjunk olyan egységrendszert, amelyben a fénysebesség egységnyi (ebben a tömeget, az energiát és az impulzust egyaránt MeV-ban mérhetjük.)
A bomlási folyamat során az energiák összege és az impulzusok összege változatlan marad (ezek megmaradó mennyiségek):
En=Ep+Ee+Eν,(1)qn=qp+qe+qν.(2)
Az egyes részecskék energiája és impulzusa összefügg egymással:
Ei2-qi2=mi2(i=n,p,e,ν),(3)
amint az a megfelelő vi sebességgel felírt
Ei=mi1-vi2,qi=mivi1-vi2
formulákból könnyen leolvasható.
Képzeljük el, hogy a vizsgálandó np+e+ν bomlási folyamat két lépésben megy végbe: a neutron először elbomlik egy elektronra és egy x jelű részecskére, majd az x részecske elbomlik protonra és antineutrínóra:
ne+xmajdxp+ν.
(A megmaradási törvények szempontjából lényegtelen, hogy a folyamat ténylegesen így zajlik-e le, vagy pedig egyszerre, egyetlen pillanatban történik a neutron bomlása; a feladatban szereplő kérdésre azonban könnyebb választ adni, ha lépcsőzetesnek gondoljuk a bomlást.)
Írjuk fel a bomlás első részére a megmaradási törvényeket abban a koordináta-rendszerben, amelyben a neutron áll (azaz ahol qn=0 és En=mn). Az impulzusmegmaradás törvénye miatt az elektron és az x részecske impulzusa ugyanakkora nagyságú (de ellentétes irányú), az energiamegmaradást tehát így fogalmazhatjuk meg:
mn=Ee+Ex,(4)
ahol
Ee2-me2(=qe2=qx2)=Ex2-mx2.(6)
Fejezzük ki (5)-ből Ex-t és helyettesítsük be (6)-ba, majd a kapott összefüggésből határozzuk meg az elektron energiáját. Az eredmény:
Ee2=mn2+me2-mx22mn2.(7)
Látható, hogy a bomlás során keletkező elektronnak annál nagyobb lesz az energiája, minél kisebb a bomlás másik termékének (az x részecskének) a tömege.
Mekkora lehet mx legkisebb értéke? Erre a kérdésre legkönnyebben az x részecske nyugalmi rendszerében kaphatjuk meg a választ. Mivel x egy protonra és egy antineutrínóra bomlik, fennáll, hogy
mx=E'p+E'νmp+mν=mxmin.(8)
(A vessző arra utal, hogy ezeket a mennyiségeket nem a laboratóriumi koordináta-rendszerben számítottuk ki, hanem az x részecske nyugalmi rendszerében.
A (8) egyenlőtlenség akkor válik egyenlőséggé, amikor a proton és az antineutrínó egymáshoz képest nem mozog, tehát a laboratóriumi rendszerből nézve a sebességük megegyezik. Ebben a határesetben (7) alapján
Eemax=mn2+me2-(mxmin)22mn2=mn2+me2-(mp+mν)22mn2,
amelynek numerikus értéke 1,292569MeV1,29MeV.
Az antineutrínó (és vele egyezően a proton) sebessége az x részecske (labor rendszerbeli) sebességével egyezik meg, ami így adható meg:
vm=(mn+me+mx)(mn+me+mx)(mn+me-mx)(mn-me+mx)mn2-me2-mx2,
ahol most is mx=mp+mν. Numerikusan (fénysebességnyi egységekben mérve) vm=0,001265380,00127.
 
3.B feladat. Lebegtetés fénnyel
 
A függőlegesen felfelé haladó fénysugarak (fotonok) ‐ amikor az üvegen áthaladnak ‐ irányt változtatnak, és emiatt a lendületük (impulzusuk) függőleges komponense lecsökken. Az egységnyi idő alatt ,,leadott impulzus'' a félgömbre ható fény-nyomóerővel egyenlő, és ha ez az erő éppen egyenlő az üveg súlyával, akkor a test lebeghet. Kövessük végig mindezt számítással is!
 
b) Tekintsük a lézerfény-nyaláb azon részét, amelynek az optikai tengelytől mért távolsága x és x+Δx közé esik (ahol Δxx). Ebbe a tartományba a lézer teljes P teljesítményének csak egy kis hányada, a területek arányának megfelelően
ΔP=2πxΔxδ2πP
érkezik, vagyis a kérdéses tartományba egységnyi idő alatt
Δn=ΔPhf=2xPδ2hfΔx
számú (egyenként hf energiával rendelkező) foton érkezik. (Itt f a lézerfény frekvenciája, h pedig a Planck-állandó.)
A fénysugarak irányváltozása szempontjából célszerű az üveg félgömb középső (az optikai tengelyhez közeli) tartományát gondolatban két részre bontani: egy planparalel lemezre (amely a rá merőlegesen eső fénysugarakat nem töri meg) és egy síkdomború vékony lencsére, amelynek f0=Rn-1 a fókusztávolsága. Ez utóbbi θtgθ=xf0=xR(n-1) szöggel téríti el a fotonokat, azok kezdeti I=hfc impulzusa tehát
ΔI=hfc(1-cosθ)=hfc2sin2θ2hfcθ22hfcx2(n-1)22R2
értékkel lecsökken (c a fénysebesség vákuumban). A teljes impulzusváltozás az egyes fotonok impulzusváltozásának összege:
I=ΔnΔI=2xPδ2hfΔxhfcx2(n-1)22R2=P(n-1)2δ2cR2x3Δx.
A legutolsó kifejezésben szereplő összeg a felosztás finomításával (Δx egyre kisebbé tételével) egy integrálba megy át:
x3Δx0δx3dx=δ44,
így az egyensúly feltétele I=P(n-1)2δ24cR2=mg, ahonnan a kérdéses lézerteljesítmény:
P=4mgcR2(n-1)2δ2.