Feladat: B.3523 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Konfár András 
Füzet: 2002/november, 483 - 485. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül, Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Számtani-mértani egyenlőtlenségek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2002/február: B.3523

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Jelölje a körülírt háromszög félkört érintő oldalait a és b. A félkör O középpontját a háromszög szemközti csúcsával összekötő szakasz a háromszöget két olyan háromszögre bontja, melyeknek az a illetve b oldalához tartozó magassága r, a félkör sugara (1. ábra) Ennek megfelelően a háromszög kétszeres területe:

2T=(a+b)r.
 



1. ábra
 

A számtani és mértani közép közti egyenlőtlenség szerint a+b2ab; ennek felhasználásával a fenti egyenlőségből az alábbi becslést kapjuk:
Trab.(1)
Jegyezzük meg, hogy itt pontosan akkor van egyenlőség, ha a=b, a háromszög egyenlő szárú.
 

Megjegyzés. Láthatóan elegendő az egyenlő szárú körülírt háromszögek közül megkeresni a minimális területűt, ez az út viszont váratlan problémákat vet föl. A fentiekből egészen pontosan annyi következik, hogy az ab oldalú körülírt háromszögnél biztosan kisebb területű az egyenlő, a+b2-szárú körülírt háromszög ‐ ha ez utóbbi létezik. Egy szerencsés további becsléssel ez a vizsgálat elkerülhető.
 

A háromszög kétszeres területére fennálló 2T=absinγ összefüggésből 0<sinγ1 miatt ab2T adódik, és pontosan akkor van egyenlőség, ha az a és b oldalak szöge derékszög. Az (1) egyenlőtlenég jobb oldala tehát alulról becsülhető: rabr2T és így a
Tr2T
egyenlőtlenséget kapjuk. Négyzetre emelve és T-vel osztva T2r2 és láttuk, hogy pontosan akkor van egyenlőség, ha a háromszög egyenlő szárú és derékszögű.
 
 

2. ábra
 

II. megoldás. Jelölje T a háromszög területét. Tükrözzük a háromszöget a félkör átmérőjére (2. ábra). Az így kapott deltoid érintőnégyszög, területe tehát a beírt kör sugarának és a kerület felének a szorzata. Használjuk az ábra jelöléseit: az érintő szakaszok hossza
x=rctgγ;y=rctgα;z=rctgβ.
Innen
2T=r4x+2y+2z2=r2(2ctgγ+ctgα+ctgβ).
α, β és γ egy konvex négyszög egy-egy szögének a fele, így mindegyikük hegyesszög. A kotangens függvény konvex a ]0;π2] intervallumon, így a Jensen egyenlőtlenség szerint:
2ctgγ+ctgα+ctgβ4ctg2γ+α+β4=ctgπ4=1.
Így 2T=r2(2ctgγ+ctgα+ctgβ)4r2, egyenlőség pedig pontosan akkor teljesül, ha α=β=γ=45, a minimális területű körülírt háromszög tehát egyenlő szárú és derékszögű.
 

Konfár András (Szeged, Radnóti Miklós Gimn., 10. évf.)