Feladat: B.3471 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Ambrus Gergely ,  Babos Attila ,  Balka Richárd ,  Balogh 541 János ,  Bérczi Kristóf ,  Birkner Tamás ,  Csáky Attila ,  Dányádi Zsolt ,  Hablicsek Márton ,  Hargitai Gábor ,  Kiss-Tóth Christián ,  Kocsis Albert Tihamér ,  Lovrics Anna ,  Pallos Péter ,  Paulin Dániel ,  Paulin Roland ,  Rácz Béla András ,  Simon Balázs ,  Szilágyi Zoltán ,  Tábor Áron ,  Tóth Ágnes ,  Tóth János 
Füzet: 2001/október, 417 - 420. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai bizonyítások, Ellipszis egyenlete, Szöveges feladatok, Esetvizsgálat, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2001/május: B.3471

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Ha a hangya a görbe P(a;b) pontjában tartózkodik, akkor az
x2+bx+b2-6=0és azy2+ay+a2-6=0
egyenleteknek van valós gyöke ‐ éppen a, illetve b ‐, és így az egyenletek diszkriminánsa, Db=24-3b2 és Da=24-3a2 nem negatív. Ha valamelyikük, például Da=0, azaz |a|=22 (ekkor b=-a2), akkor a hangya az y tengellyel párhuzamosan nem tud tovább haladni. Ez a két pont Y1(22;-2), illetve Y2(-22;2). Hasonlóan, amikor Db=0, azaz a hangya az X1(2;-22) vagy az X2(-2;22) pontban van, akkor az x tengellyel párhuzamosan nem mehet tovább.
Mindez jól látható, ha meggondoljuk, hogy a szóban forgó görbe ellipszis (1. ábra), az Xi, Yi pontok pedig a tengelyekkel párhuzamos érintők érintési pontjai.
Ha a hangya a fenti négytől különböző P(a;b) görbepontban tartózkodik, akkor mindkét megengedett irányban el tud indulni. Ha P nem az útvonal kezdőpontja, akkor persze csak az egyik irány mentén mehet tovább, hiszen a másik irányból kellett megérkeznie.
Ha például az x tengellyel párhuzamosan a görbe Q(c;b) pontjába jut, akkor a fentiek szerint ca, és ez a két szám, a és c az x2+bx+b2-6=0 egyenlet két valós gyöke, azaz a+c=-b.
Hasonlóan kapjuk, hogy ha a hangya az y tengellyel párhuzamos útvonalon az R(a;d) pontba lép a P-ből, akkor d+b=-a (2. ábra).
Látható, hogy a hangya bármely lépésének végpontjai olyan pontok a görbén, amelyek összesen 4 koordinátájából kettő megegyezik, és ennek, valamint a további két koordinátának az összege 0, a+b+c=0 és a+b+d=0.
Ha tehát a hangya például az x tengellyel párhuzamosan indul el a P0(a;b) pontból, akkor útja során a következő görbepontokon halad át:
P0(a;b)P1(-a-b;b)P2(-a-b;a)P3(b;a)P4(b;-a-b)P5(a;-a-b)P6(a;b),
látható tehát, hogy ha útja során nem érinti az Xi, Yi pontok egyikét sem, akkor pontosan a hatodik lépésben megáll. Ha útközben ezek valamelyikébe jut, akkor persze már korábban is megállhat.
 Babos Attila (ELTE Radnóti M. Gyak. Gimn., 12. o.t.)

 
Megjegyzések. 1. Könnyen látható, hogy az Xi pontokba csak az y tengellyel párhuzamosan érkezhet a hangya, az X1-be a B1(2;2), az X2-be pedig a B2(-2;-2) pontból. Ugyanez a két pont ‐ azok a pontok az ellipszisen, amelyek koordinátái egyenlők ‐, ahonnan az Y1 és az Y2 pontokban eljuthatunk.
Összefoglalva tehát, ha a hangya az Xi, Yi, Bi pontoktól különböző helyzetből indul, akkor pontosan a hatodik lépés után áll meg, a Bi pontokból indulva egy, az Xi, Yi pontokból indulva pedig két lépés után akad el.
A lényegében helyes megoldások szerzői többé-kevésbé így okoskodtak, de szinte mindenki megfeledkezett a hangya kivételes útvonalainak vizsgálatáról.
2. A c=-a-b jelöléssel a hangya útvonala ‐ a kivételes pontoktól eltekintve ‐ az (a;b), (c;b), (c;a), (b;a), (b;c), (a;c), (a;b) pontokon át vezet, a pontok koordinátái között csak az a, b, c számok fordulnak elő, úgy, hogy a+b+c=0 (3. ábra). Maga az útvonal ‐ ahogyan a görbe is ‐ tengelyesen szimmetrikus az y=x egyenletű egyenesre.
Az ilyen számhármasok érdekes kapcsolatban állnak a B. 3470. feladat egy lehetséges megközelítésével. (Lásd a megjegyzést a B. 3470. feladat III. megoldásához e szám 413. oldalán.)
Ha az f(x)=x3-6x harmadfokú polinomból indulunk ki (4. ábra), akkor a feladatban szereplő ellipszis egyenlete:
f(x)-f(y)x-y=0,
az ellipszis pontjainak koordinátái pedig olyan (a;b) számpárok, amelyekre f(a)=f(b).
A szélsőértékektől eltekintve f minden többszörösen fölvett értékét háromszor veszi föl, a hangya egy adott útvonala pedig éppen egy ilyen számhármast határoz meg az út során érintett görbepontok koordinátáiként. Ebben az értelmezésben a feladat állítása nyilvánvaló.

 
II. megoldás. Forgassuk el a görbét ‐ és a hangya útvonalát is ‐ (-45)-kal, ekkor egyenlete x212+y24=1 alakú lesz (5. ábra).
Az elforgatott útvonal egy, a koordinátatengelyekkel 45-os szöget bezáró töröttvonal. Az ellipszis excentricitása, ba=13, így ha a görbére és a hangya útvonalára is 3 arányú merőleges affinitást alkalmazunk, akkor az ellipszis origó közepű körbe, a hangya útvonala pedig olyan töröttvonalba megy át, amelynek szomszédos szakaszai 60, illetve -60-os szöget zárnak be az x tengellyel (6. ábra).
A hangya két egymást követő lépése utáni helyzetét tehát megkaphatjuk, ha útvonalának P kezdőpontját 120-kal elforgatjuk a kör kezdőpontja körül. A forgatás iránya a hangya haladási irányától függ, és mivel az utazás során ez nem változik, hat egymást követő lépés után a hangya visszajut oda, ahonnan elindult, és így valóban megáll.
Mindez majdnem minden kezdőpontra teljesül annak a hat pontnak a kivételével, amelyek közül négyben az x tengellyel 60, illetve -60-os szöget bezáró érintők érintik a kört ‐ ezekbe a pontokba érve a hangya elakad ‐, kettő pedig a függőleges átmérő két végpontja ‐ innen juthat a hangya az érintési pontokba (7. ábra).
 
Megjegyzés. A második bizonyításból nyomban adódik ‐ de a görbe egyenletét vizsgálva is kiderül ‐, hogy az állítás kizárólag az ellipszis alakján múlik, azon, hogy a kis- és a nagytengely aránya, a görbe excentricitása 1:3.