Feladat: 91. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Lakatos Katalin ,  Wisnyovszky Gábor 
Füzet: 1961/március, 136. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Impulzusmegmaradás törvénye, Pontrendszer mozgási energiája, Csúszó súrlódás, Egyéb változó tömegű testek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/november: 91. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: A vagon kinetikai energiáját a súrlódás emészti fel. Tehát Mv122=Mμgs1, ahol v1 és s1 az első esetben szereplő adatok. Amikor a vagonba a vele egyenlő tömegű szén hullott, a rendszer mozgásmennyisége nem változott, mert a belehullott szén mozgásának nem volt pályairányú komponense, vagyis Mv1=2Mv2 (Az ütközés rugalmatlan!) Innen v2=v1/2. Felírva a munkatételt a második esetre is, kapjuk, hogy:

2Mv222=2Mμgs2.
Beírva v2-nek v1-gyel kifejezett értékét:
Mv124=2Mμgs2.
Összehasonlítva legelső egyenletünkkel:
4s2=s1,és has1=100m, akkor  s2=25méter.

Lakatos Katalin (Bp., Apáczai Csere J. g. II. o. t.)
 

II. megoldás: A szénnek a vagonba való hullásakor rugalmatlan ütközés jön létre. A mozgásmennyiség (mv) megmarad, ami azt jelenti, hogy a kocsi sebessége felére csökken. A súrlódási erő a súlynövekedés miatt megkétszereződött, viszont a mozgatott tömeg (tehetetlenség) is kétszeres lett. Így a gyorsulás a második esetben is akkora, mint az elsőben. Azonos gyorsulások mellett feleakkora sebességgel induló test feleakkora idő múlva áll meg. Így a megtett utak arányára a négyzetes úttörvényből kapjuk: s2=s1/4. A vagon által megtett út a második esetben tehát 100/4=25 méter.
 

Wisnyovszky Gábor (Bp., Piarista g. II. o. t.)