Feladat: F.3273 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kiss Gergely 
Füzet: 1999/december, 541 - 543. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hiperbola, mint mértani hely, Kör geometriája, Pitagorasz-tétel alkalmazásai, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1999/február: F.3273

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Vegyünk fel egy derékszögű koordináta-rendszert úgy, hogy k középpontja legyen az O origó, az x tengely essen egybe e-vel, az egység pedig legyen k sugara. Ebben a koordináta-rendszerben fogjuk megadni a feltételeknek eleget tevő középpontok halmazának egyenletét.
Elegendő az y0 félsík pontjaival foglalkoznunk, mert a megfelelő pontok halmaza is szimmetrikus lesz az x tengelyre, hiszen k is és e is az. Legyen l egy, a feltételeknek eleget tevő kör, sugarának hossza legyen r, középpontja pedig a L(x,y) pont. Két esetet különböztetünk meg.
i) Az L pont k-n kívül van (azaz x2+y2>1). Ekkor l-nek k-hoz legközelebbi pontja az OL szakasz és k metszéspontja (1. ábra), tehát OL=2r+1. Mivel l érinti az x tengelyt, azért r=y. A Pitagorasz-tételt alkalmazva az ábrán látható OL átfogójú derékszögű háromszögre:

x2+y2=(2r+1)2.
Ebből, felhasználva, hogy r=y, kapjuk a
9(y+23)2-3x2=1(1)
egyenletet. L tehát rajta van az (1) egyenletű hiperbolán. Ha ennek a hiperbolának egy olyan pontját vesszük ‐ az 1. ábrán vastagabb vonallal jelölt rész ‐, amelyik k-n kívül, az y0 félsíkban van, akkor erre az L'(x',y') pontra teljesül, hogy x'2+y'2=2y'+1, vagyis ha L' körül egy y' sugarú kört rajzolunk, akkor az érinti az x tengelyt, k-hoz legközelebbi pontja pedig k-tól (2y'+1)-1-y'=y' távolságra van, vagyis eleget tesz a feladat feltételeinek.
ii) Ha az L pont k-n belül van (azaz x2+y2<1), akkor l-nek k-hoz legközelebbi pontja az O-ból induló OL félegyenes és l metszéspontja (2. ábra). Ismét felírva Pitagorasz tételét:
x2+y2=(1-2r)2.
Most is igaz, hogy r=y, ezt felhasználva kapjuk, hogy
9(y-23)2-3x2=1.(2)
L tehát rajta van a (2) egyenletű hiperbolán. Ugyanúgy, mint az előző esetben, most is belátható, hogy a hiperbola minden olyan pontja eleget tesz a feladat feltételeinek, amely k belsejében és az y0 félsíkban van ‐ a 2. ábrán vastagabb vonallal jelölt rész.
A két esetben tehát hiperboladarabok és ezeknek az x tengelyre vonatkozó tükörképe a feltételeknek eleget tevő körközéppontok halmaza. Ez látható a 3. ábrán. Mivel az (1) és (2) egyenletű hiperbolák egymás tükörképei az x tengelyre, azért a keresett halmaz valójában a két hiperbola egy-egy ágából tevődik össze.
 Kiss Gergely (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., 11. o.t.)