Feladat: 3156. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Kocsis Bence ,  Kovács István ,  Nemes Edit ,  Németh Péter ,  Sarlós Ferenc ,  Steib Roland ,  Végh A. László 
Füzet: 1998/december, 559 - 560. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Bolygómozgás, Kepler törvények, Mesterséges holdak, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/április: 3156. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A mesterséges hold pályája Kepler I. törvénye szerint egy olyan ellipszis, melynek egyik fókuszpontja a bolygó középpontja. Az 1. ábráról leolvasható, hogy visszaérkezéskor a sebességvektor akkor lesz párhuzamos (és ellentétes irányú) a kilövés sebességével, ha a kilövési és a visszaérkezési pontok az ellipszis kistengelyének végpontjai. Ekkor viszont az ellipszis 2a nagytengelye éppen a bolygó sugarának kétszerese kell legyen, tehát a=R.
Kepler III. törvénye értelmében a keringési idők különböző lapultságú, de azonos nagytengelyű pályákon ugyanakkorák, tehát a szóban forgó ellipszispályán is a teljes keringési idő a megadott T0-lal lenne egyenlő. A műhold azonban csak a pálya felét teszi meg. Az ehhez szükséges idő nem a keringési idő fele, hanem (Kepler II. törvénye szerint) a vezérsugár által súrolt területtel arányos. Mivel az ellipszis teljes területe

A0=abπ=a2πsinα2,
a pálya fele alatt súrolt terület pedig
A1=abπ/2+bc=12a2πsinα2+a2sinα2cosα2.
A kérdéses idő tehát
T1=A1A0T0=T0(12+cosα2π).

A műhold a bolygó felszínétől legfeljebb
2a-a-(a-c)=c=Rcosα2R
távolságra juthat el.
 Végh A. László (Debrecen, Fazekas M. Gimn.,11. o.t.)
 
  dolgozata alapján


Megjegyzések. 1. Érdekes, hogy α0 határesetben T1T0(12+1π), a felszíntől való legnagyobb eltávolódás pedig R-hez tart, míg α=0 esetén tetszőleges kilövési sebesség megfelelő, és a eltávolodás nagysága is akármilyen nagy vagy kicsi lehet. Ezek a mennyiségek tehát nem folytonos függvényei α-nak az α=0 pontban.
2. Ha a kilövési sebesség elegendően nagy, legalább az első kozmikus sebességgel egyenlő, akkor a 2. ábrán látható pálya valósul meg. A visszaérkezési sebesség most is párhuzamos a kilövési sebességgel, még az irányuk is megegyezik. A bolyótól való eltávolodás tetszőlegesen nagy lehet, a repülés ideje legalább T0, s mindez az α=0 szögtávolság speciális esetének felel meg.

 Kovács István (Mezőkövesd, Szent László Gimn., 12. o.t.)


3. Figyelemre méltó, hogy a feladat elemi megoldásához egyszerre kellett alkalmaznunk Kepler mindhárom törvényét.