Feladat: 2062. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1986/március, 138 - 139. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pontrendszerek mozgásegyenletei, Tömegközéppont mozgása, Rugalmas erő, Csúszó súrlódás, Egyenletesen gyorsuló rendszerek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1985/október: 2062. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tegyük fel, hogy pl. a bal oldali testet jobbra lökjük. A rugó egyensúlyi hossza L.

 
 

Írjuk fel a mozgásegyenletet, mindkét testre külön-külön:
m1a1=-D[L-(x2-x1)]-μm1g,(1)m2a2=D[L-(x2-x1)]-μm2g,(2)


ahol a1 és a2 az egyes ládák pillanatnyi gyorsulása a talajhoz (0 ponthoz) képest. A pozitív irányt az ábrán jobbra vettük fel, így a súrlódási erők mindkét egyenletben negatív előjelűek, a feladat feltételeivel megegyezően. A két egyenletből kifejezve a1-et és a2-t, valamint bevezetve az x=x2-x1-L rugóhossz-változást, a gyorsulások különbségére a következő egyenletet kapjuk:
a=a2-a1=-D(1/m1+1/m2)x,
ahol a a ládák relatív gyorsulása.
Bevezetve az ω2=D(1/m1+1/m2) jelölést, látható, hogy a relatív gyorsulásra kapott mozgásegyenlet olyan csillapítatlan harmonikus rezgőmozgást ír le, amelynek a körfrekvenciája ω. A rezgés egyensúlyi helyzetében x=x2-x1-L=0.
Ezzel bebizonyítottuk a feladat állítását és egyben meghatároztuk a kialakuló rezgés körfrekvenciáját.
A bizonyítás során kihasználtuk, hogy a súrlódási erők azonos irányúak és a relatív gyorsulás számításánál kiesnek.
Vizsgáljuk meg a súlypont mozgását! Az (1) és a (2) egyenlet összegéből a súlypont gyorsulása:
as=m1a1+m2a2m1+m2=-μg,
a rendszer súlypontja μg lassulással halad jobbra.
Ki tudjuk számolni az egyes ládák gyorsulását is a kezdőfeltételek ismeretében. Legyen a lökés utáni pillanatban (t=0) a hátsó láda kezdősebessége v0. A rugóhossz-változás időfüggése x(t)=Asinωt+Bcosωt alakú, ahol A és B a kezdőfeltételekből határozható meg. A relatív sebesség v(t)=Aωcosωt-Bωsinωt módon függ az időtől és a t=0 pillanatban v(t=0)=Aω=v0. Innen A=v0/ω. Másrészt x(t=0)=B=0, hiszen még egyensúlyi helyzetben van a rugó. Így a relatív mozgás időfüggése az adott kezdőfeltételekkel x(t)=(v0/ω)sinωt, a relatív gyorsulása: a(t)=-v0ωsinωt=-ω2x(t). Végül a ládák gyorsulása az (1) és (2) egyenletek alapján
a1=-μg+(D/m1)(v0/ω)sinωt,ésa2=-μg-(D/m2)(v0/ω)sinωt.


Természetesen fentebb leírt mozgás (rezgés) csak addig valósul meg, amíg a testek sebességének iránya valóban a súlypont sebességével azonos irányú.
Ezután a rezgés tovább folytatódik, de ekkor a relatív gyorsulást már befolyásolja a súrlódás, a rezgés csillapított lesz. A rendszer mozgási- és rugóenergiája hő formájában disszipálódik.
 

Megjegyzés. Többen helyes megoldást adtak, felhasználva a Newton II. törvényének gyorsuló vonatkoztatási rendszerben érvényes alakját. (Lásd Fizika II. tankönyv 118‐119. old.) A súlypont gyorsulása as=iFi/imi, ahol az Fi-k a külső erők; iFi=-μ(m1+m2)g, így as=-μg, az előző megoldással egyezően. Gyorsuló koordináta-rendszerben fel kell venni minden egyes testre az ún. fiktív erőket: F1=-m1as, és F2=-m2as, amelyek éppen a súrlódási erőkkel egyeznek meg, csak ellentétes irányúak. Tehát ebben a koordináta-rendszerben az egyes testekre csak a rugóerő hat, így a rezgés csillapítatlan lesz.