Feladat: 1842. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1983/december, 230 - 231. oldal  PDF file
Témakör(ök): Repülés, aerodinamikai felhajtóerő, Közegellenállás, Arkhimédész törvénye, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1983/április: 1842. fizika feladat

U. Nobile 1928-ban ismét sarkvidéki repülésre indult egy léghajóval, amely az N-1 léghajóhoz hasonló felépítésű volt. (Lásd az 567. gyakorlatot, KML. 66 (1983) 96. old.) Az Északi-sark átrepülése után azonban szerencsétlenül jártak. Léghajójuk a rátapadt jégtől és a gázveszteségektől elnehezedett, majd jégnek ütközött. A katasztrófa előtti pillanatokról Nobile a következőket írja:
,,A léghajó fara lefelé hajlott. A hosszdőlésmérő tizenöt százalékos lejtést mutatott, hajónk ennek ellenére gyorsan süllyedt. A veszély nagy és fenyegető volt. Azonnal kiadtam a szükséges rendelkezéseket: gyorsítsák fel a két motort, és a harmadikat is indítsák meg. Azt reméltem, hogy így meglesz az az elegendő dinamikus támasztékunk, amely ellensúlyozhatja a váratlan elnehezedést.''
Miért remélte azt Nobile, hogy ezzel a manőverrel elkerülhetik a katasztrófát?

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A léghajó fara kissé lefelé hajlott, így előrehaladása közben dinamikus felhajtóerő keletkezett a léghajó testén, hasonlóképpen ahhoz, ahogy repülés közben egy repülőgép szárnyára dinamikus felhajtóerő hat. A repülőgépnél a nagy sebesség és a jól kialakított nagy szárnyfelület miatt ez az erő olyan nagy, hogy megtartja a gép teljes súlyát. Nobile léghajójánál ez az erő sokkal kisebb volt, mint a léghajó súlya. A dinamikus felhajtóerő megközelítőleg a test sebességének négyzetével arányos. A léghajó hajtómotorjainak beindításával, ill. felgyorsításával nőtt a léghajó sebessége, így a dinamikus felhajtóerő is. Ettől az erőtől remélte Nobile, hogy ellensúlyozza a léghajó elnehezedését.
A léghajó hajtómotorjainak húzóereje a léghajó hossztengelyével egyirányú (L. az 1983. évi 2. szám borítóját!) A léghajó lejtése miatt ennek az erőnek van függőleges komponense, amely emeli a léghajót. A motorok felgyorsításával ez az erő is növekszik.