Feladat: 1004. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Tegze Miklós 
Füzet: 1972/március, 134 - 135. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tökéletesen rugalmas ütközések, Hajítások, Függvények grafikus elemzése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1971/október: 1004. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Mivel az ütközések teljesen rugalmasak, így minden ütközés után a felületre merőleges sebességkomponens ugyanolyan nagyságú, mint az ütközés előtt, csak ellentétes irányú. Az energiamegmaradás törvénye értelmében, ha a golyó a gödör fenekétől b magasságra van, akkor a sebessége mindig v. Mivel a golyóra ható súlyerő vízszintes komponense zérus, azért az ilyen irányú sebességkomponens nagysága állandó. A golyó függőleges irányú gyorsulása g.
a) A golyó csak úgy juthat ki a gödörből, ha van a mozgása során egy olyan pillanat, amikor a gödör aljától b magasságban éppen a gödör széléhez ér. Eközben az a utat x-szer tette meg (ha x az oldalfalakon való ütközés eggyel növelt száma), függőlegesen a b utat pedig y-szor járta be le és föl (ha y a gödör fenekén való ütközések száma). Itt x, y1 egész számok. Az a, ill. a 2b út megtételéhez ta=a/v, ill. tb=22b/g időre van szükség. A gödörben töltött idő: t=xta=ytb, azaz

t=xav=2y2bg.Innena2vg2b=yx.(1)
Tehát az a kijutás feltétele, hogy az (1) bal oldalán álló kifejezés pozitív racionális szám legyen. Ha x páros szám, akkor a golyó azon az oldalon jön ki a gödörből, amelyiken beesett, ha x páratlan, akkor a golyó az ellenkező oldalon repül ki.
b) Az y=1 esetben (1)-ből
v=a2xg2b,ahonnana=b=20 m,g=10 m/s2
értékekkel v=5x (m/s) adódik, ahol x=1, 2, 3, ...
c) Az y=3 esetben (1)-ből b-t kifejezve
b=ga272v2x2.
Numerikusan: a=10 m, v=10/6 m/s, b=5x2 (m).
d) A pályát úgy rajzolhatjuk meg, hogy megrajzoljuk a v kezdősebességhez tartozó esési parabolát és rá méretarányosan a gödör körvonalait. Ahol a parabola a függőleges falat metszi, ott a további darabját tükrözzük a falra; ahol pedig a feneket éri, ott az előző parabolaívet tükrözzük a beesési merőlegesre stb.
 

Az 1., 2. és 3. ábra a golyó pályáját tünteti fel rendre az alábbi esetekben:
 

1.a=10 m,b=20 m,v=10/6m/s;2.a=10 m,b=20 m,v=10m/s;3.a=10 m,b=20 m,v=7,5m/s;
 
 
1. ábra
 
 
2. ábra
 
 
3. ábra
 

 Tegze Miklós (Bp., Kölcsey F. Gimn., III. o. t.)