Feladat: 936. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Dávid Gyula ,  Gnädig Péter ,  Iglói Ferenc ,  Sarbó János 
Füzet: 1971/április, 185 - 187. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Csúszásmentes (tiszta) gördülés, Egyéb merev test térbeli mozgása, Merev test impulzusnyomatéka (perdülete), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/október: 936. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az érme egy merev test, melynek mozgását úgy írhatjuk le, hogy megadjuk minden időpillanatban súlypontjának sebességét és a súlypont körüli forgás szögsebességét. A megoldáshoz a következő lépések vezetnek:
1.  Felírjuk a testre ható erőket és meghatározzuk a súlypontra vonatkoztatott forgatónyomatékokat (dinamikai változók).
2.  Kiszámítjuk a test súlypontjának sebességét, a forgás szögsebességét és ezek időbeli változását (kinematikai változók).
3.  A Newton-egyenletek alapján kapcsolatot teremtünk az erők és gyorsulások, illetve a forgatónyomatékok és a szögsebesség megváltozása (szöggyorsulás) között (a dinamika alapegyenletei).
4.  Figyelembe vesszük, hogy az érme csúszásmentesen gördül, és ezért a kinematikai változók nem függetlenek egymástól (kényszerfeltételek).
5.  Megoldjuk a kapott egyenletrendszert.
Ezek a lépések minden olyan feladatnál alkalmazhatók, ahol egy merev test mozgását kell leírnunk az erők ismeretében.

 

Nézzük meg, hogyan alakulnak a fenti lépések a jelen feladatnál!
1. Az érmére mg súlyerő, az asztallap K nyomóereje és S súrlódási erő hat (1. ábra).
 
 
1. ábra
 

Ezen erők súlypontra vonatkoztatott forgatónyomatéka:
M=i(ri×Fi),
ahol F a testre ható erőket, ri pedig a súlypontból az erők hatásvonalának tetszőleges pontjába mutató vektorokat jelöli (a vektoriális szorzás értelmezését l. a K. M. L. 1970. évi 6. számában közölt cikkben). A forgatónyomatékok nagysága
M=Krcosα-Srsinα,(1)
és iránya az erők síkjára merőleges (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

2. Feltételezzük, hogy az érme egyenletes szögsebességgel gurul egy R sugarú körpályán. Jelöljük az érme súlypontjának szögsebességét Ω-val, a szimmetriatengely körüli forgás szögsebességét pedig ω-val (2. ábra). Ha Rr, akkor a súlypont is jó közelítéssel R sugarú körpályán mozog és ezért a centripetális gyorsulás:
a=RΩ2.(2)
Mivel ω-nak csak a nagysága állandó, iránya nem, ezért kérdezhetjük, hogy mennyit változik ω Δt idő alatt. Az érme Δt idő alatt ΩΔt szöggel fordul el, továbbá az ω vektor vízszintes vetülete ωsinα, ezért
|Δω|=ΩΔtωsinα.(3)
Δω iránya megegyezik M irányával.
3. Newton II. törvénye alapján (felhasználva; hogy a függőleges gyorsulás nulla)
mg-K=0,(4)S=mRΩ2.(5)


A forgómozgás alapegyenlete szerint
ΔN=MΔt,(6)
ahol ΔN az impulzusnyomaték megváltozása Δt idő alatt (részletesebben l. az idézett cikket vagy Budó-Pócza: Kísérleti Fizika I. 49. §-t). Ha Rr, akkor Ωω, és az érme impulzusnyomatéka jó közelítésben csak az ω szögsebességből adódik. Felhasználjuk, hogy a henger tehetetlenségi nyomatéka I=(1/2)mr2, továbbá N=Iω, ahonnan
ΔN=IΔω.(7)

4. A tiszta legördülés feltétele
rω=RΩ.(8)

5. Az (1)‐(8) egyenleteket összevetve kapjuk, hogy
mgrcosα-Srsinα=(1/2)mr2ωΩsinα,S=mRΩ2,RΩ=rω.


Az utóbbi három egyenlet megoldása:
Rr=32rω2gtgα,(9)S=23mgtgα.(10)



Ha megadjuk a kezdeti dőlésszöget és szögsebességet (vagy az energiát), akkor ezekből meghatározhatjuk a körpálya sugarát.
Ha a súrlódási együttható μ, akkor a tapadás (vagyis a tiszta legördülés) előfeltétele: Smgμ, ahonnan
tgα23μ.(11)
Ha ennél laposabban indítjuk az érmét, akkor rögtön elcsúszik. Ha az érme veszít az energiájából, akkor R és α csökken mindaddig, amíg (11)-ben az egyenlőség nem teljesül. Ebből azonban csak a legkisebb dőlésszöget határozhatjuk meg, a minimális görbületi sugár kiszámítása csak az energiavesztés (légellenállás, gördülő súrlódás) részletes leírásával együtt lehetséges.
 

Összefoglalva: A pénzérme elfordulásának jelenségét a (6) egyenlet írja le. Ha egy merev testre ható forgatónyomaték forgástengely irányú, akkor a szögsebesség nagysága változik (szöggyorsulás), ha merőleges a forgástengelyre, akkor a forgástengely iránya változik (precesszió jelensége).
(4 pont)
 

Megjegyzés. Ha az Rr feltétel nem teljesül, akkor Ω nem hanyagolható el ω mellett. Ilyenkor Ω-t fel kell bontani ω-val párhuzamos és arra merőleges összetevőkre és ezeket I1, illetve I2-vel szorozva kapjuk meg az eredő impulzusnyomatékot. Mivel a szimmetriatengelyre vonatkoztatott I1 és az egyik átmérőre vonatkoztatott I2 tehetetlenségi nyomaték nem egyezik meg egymással, ezért N iránya más lesz, mint ω iránya, és a (7) egyenletet módosítani kell. Egyébként a számítás menete hasonló a fentiekhez.
 

Gnädig Péter