Feladat: 878. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Berkes Enikő ,  Iglói Ferenc ,  Klebniczki József ,  Szolcsányi György ,  Turi Erzsébet 
Füzet: 1970/november, 169 - 172. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kristályos anyagok, Analógia alkalmazása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/december: 878. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A ϱ átlagsűrűség meghatározása visszavezethető az edényben levő golyók számának meghatározására. Ha ugyanis a ϱ0 sűrűségű golyókból N darab fér el a V térfogatú edényben, akkor

4R2π3Nϱ0=ϱV.(1)

Az edényben elhelyezhető golyók száma függ a golyók térbeli elrendeződésétől. Három jellegzetes elrendezéssel foglalkozunk.
 

I. Minden golyó 6 másikkal érintkezik. Az egy rétegben elhelyezkedő golyók középpontjai négyzethálózatot alkotnak és a következő rétegek golyói is pontosan e fölött helyezkednek el (1. ábra).
 
 
1. ábra
 

II. Minden golyónak 8 szomszédja van. Az egy réteghez tartozó golyók középpontjai rombuszhálózatot alkotnak és a következő réteg ismét pontosan az alatta levő fölé kerül (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

III. Minden golyó 12 másikkal érintkezik. Az egyes rétegek négyzethálós szerkezetűek, de a következő réteg golyói a szaggatott vonallal megjelölt helyekre kerülnek (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

Ugyanennek az elrendezésnek másik nézete a 4. ábrán látható.
 
 
4. ábra
 

A fenti három elrendezés tetszőleges alakú edény középső részében megvalósítható, az edény falánál azonban a szabályos elrendeződés (az edény alakjától függő mértékben) elromlik.
Határozzuk meg az m magasságú hatszög alapú hasábban elhelyezhető golyók számát! A hatszög oldalélét az egyszerűség kedvéért vegyük (2k+23)R-nek, ekkor ugyanis egy oldalél mentén pontosan k+1 golyó fér el.
 
 
5. ábra
 

Számoljuk össze az 5. ábrán látható golyókat, melyek egy réteget alkotnak! A középponttól kiindulva hatszögenként leszámolhatjuk a golyókat:
n=1+6+12+...+6k=1+6k(k+1)2=3k2+3k+1.


Ha a II. elrendezést valósítjuk meg, akkor ugyanilyen rétegek ismétlődnek [m2R]-szer. (Az [x] jelölés az x szám egész részét jelenti.) Az edény térfogata
V=(2k+23)2R2323m=63(k+13)2R2m.
Az edényben levő golyók száma
N=(3k2+3k+1)[m2R], így (1) felhasználásával
ϱϱ0=4R3π3(3k2+3k+1)[m2R]63(k+13)2R2m=1+1k+13k2(1+1k3)2[m2R]m2Rπ33.(2)

A fenti eredmény három tényezőjének külön-külön szemléletes jelentése van. Az első tört értéke csak k-tól függ, és azt fejezi ki, hogy a hasáb palástjánál nem olyan jó a térkitöltés, mint a test belsejében. A tört értéke egynél mindig kisebb, de tetszés szerinti előírt pontossággal megközelíti azt, ha k elég nagy (pl: k=1, 2, 3, 100-ra a tört értéke 0,93; 0,95; 0,96; 0,998).
A második tényező a sűrűségnek a magasságtól való függését írja le állandó k mellett, vagyis a d) kérdésre adja meg a választ. A 6. ábrán látható, hogy az [x]x függvény értéke legfeljebb 1 lehet.
 
 
6. ábra
 

Ha mR, vagyis ha sok réteg fér el az edényben, akkor elhanyagolhatjuk a legfelső réteg felett esetleg szabadon maradó helyet az edény térfogatához képest, azaz 2Rm[m2R] egynek vehető.
A harmadik tényező jellemzi a térkitöltés jóságát. Ha k1 és mR, akkor
ϱ=ϱ0π33.(3)

Vizsgáljuk meg a III. elrendezést! A 4. ábrának megfelelően elhelyezett golyóknál minden második rétegbe csak 3k2 golyó fér el, viszont a rétegek távolsága egy 2R oldalélű tetraéder magassága, azaz 223R. Az előző számoláshoz hasonlóan
ϱϱ0=4R3π3(3k2+3k+1)+3k22{[m-2R22R3]+1}63(k+13)2R2m.(4)
Ha mR és k1, akkor
ϱ=ϱ0π62.(5)

Vizsgáljuk meg az I. elrendezést négyzet alapú hasábra! Egy rétegbe k2 golyó fér el, a rétegek száma [m2R] az edény térfogata (2kR)2m, tehát
ϱϱ0=4R3π3k2[m2R](2kR)2m=[m2R]m2Rπ6.
Érdekes, hogy most k-tól független a sűrűségek aránya. Ennek az az oka, hogy az edény alakja jól illeszkedik az elrendeződés négyzetes szimmetriájához és így a felületen sem rosszabb a térkitöltés, mint az edény belsejében. Hatszög alapú hasábra kiszámolva ugyanezt, ismét megjelenne egy k-tól függő egynél kisebb szorzótényező.
A fentiek alapján már valamennyi kérdésre választ tudunk adni.
a) Ha a golyók méretét n-ed részére csökkentjük, akkor valamennyi képletben k helyére nk-t, R helyébe Rn-t kell írni. Az átlagsűrűség változását a II. elrendezésnél (2) írja le. A golyók méretét csökkentve belátható, hogy az első tényező biztosan növekszik. A második tényező sem csökkenhet, hiszen érvényes az [nx]n[x] egyenlőtlenség. Tehát az átlagsűrűség növekszik, de ez a növekedés k1, mR esetben elhanyagolhatóan kicsi.
b) A fém sűrűségét k, m értékének, valamint az elrendeződés jellegének ismeretében lehet meghatározni. Ha k1 és mR, akkor a három elrendeződésnél (az edény alakjától függetlenül) rendre
I.ϱ0=6πϱ=13g/cm3;II.ϱ0=33πϱ=11,2g/cm3;III.ϱ0=32πϱ=9,2g/cm3.

c) Ha k1 és mR, akkor a térkitöltés jóságát a π/6, (π/3)3 és (π/6)2 számok jellemzik. A legjobb térkitöltést a III. elrendezés adja. Ha a golyók száma kicsi, akkor a felület közelében található hibák hatása jelentős és a legkedvezőbb térkitöltést az edény alakjához legjobban illeszkedő elrendezés adja. Ez hatszög alapú hasábnál a II., négyzet alapú hasábnál az I. elrendezés. Azt a k értéket, amelyiknél a legsűrűbb térkitöltés elrendeződés-változást igényel, a (2), illetve (4) típusú kifejezésekből lehet meghatározni.
 

Megjegyzés. A kitűzésben (2k+1)R oldalélű hatszög szerepelt. Ezt nem lehet szorosan kirakni golyókkal, ezért számoltunk más értékkel. Az ebből adódó eltérések a megoldás lényegét nem érintik és így az elért pontokat nem változtatták meg.