Feladat: 535. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Abasári Emőke ,  Detre Zoltán ,  Grandpierre Attila ,  Horváth Sándor ,  Kele András ,  Kugler Sándor ,  Marossy Ferenc ,  Szalay Marianne ,  Szövényi László ,  Takács László ,  Vass Gyula 
Füzet: 1966/január, 45 - 46. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Merev test egyensúlya, Erők forgatónyomatéka, Összetartó erők eredője, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/szeptember: 535. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 

I. megoldás. A rúdra három erő hat: a G=50 kp-os terhelés és a két reakcióerő. A Q erő merőleges a rúdra (nincs súrlódás), a P erő támadáspontja pedig a csukló középpontja, de az irányáról nem tudunk semmit. A P erőnek a rúddal párhuzamos komponense P2, a rúdra merőleges komponense P1. A rúdra ható erők eredője nulla, ez két egyenletet jelent (a rúdra merőleges és a rúddal párhuzamos erők eredője is nulla):
P1-Q+Gsinα=0;P2-Gcosα=0.

 
 

A harmadik egyenlet: a csuklóra vonatkoztatott forgatónyomatékok összege is nulla:
Glsinα=Qd+rcosαsinα;
ugyanis a henger és a rúd érintkezési pontjának és a csuklónak a távolsága d+rcosαsinα. Így három egyenletünk van három ismeretlennel. Az egyenletrendszer gyökei: Q=Glsin2αd+rcosα43,3 kp; P1=Q-Gsinα7,99 kp; P2=Gcosα=35,4 kp. Továbbá P=P12+P2236,2 kp.
Q irányát már megadtuk, P irányát pedig a rúddal bezárt β szöggel fogjuk jellemezni: tgβ=P1P20,226, vagyis β12,7.
 
 Abasári Emőke (Bp., I. István g. II. o. t.)
 
II. megoldás. Három erő akkor van egyensúlyban, ha hatásvonalaik egy pontban metszik egymást. A metszéspont Q és G hatásvonalainak meghosszabbításával megszerkeszthető, és megrajzolhatjuk P hatásvonalát is. Lemérhetjük a β szög értékét. Ezután a vektorháromszög könnyen megszerkeszthető (ismert egy oldalának hossza (G) és mindhárom oldalának iránya), és az arányos ábráról lemérhető P és Q értéke.
 
 Szövényi László (Bp., Bláthy O. Techn. II. o. t. )