Feladat: 1581. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Neumüller Imre ,  Pörneczi Tamás 
Füzet: 1975/november, 147 - 148. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Négyzetek, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül, Alakzatok köré írt kör, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1975/április: 1581. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen még az AD és PB húrok metszéspontja G ‐ nyilvánvalóan E és A között ‐, így a GPD és GAB derékszögű háromszögek hasonlóságából, majd mivel az utóbbi (AB=AD és két szögük egyenlősége alapján) 90-os elfordítás után lefedi az FAD derékszögű háromszöget:

PGPD=AGAB=AFAB.(1)
Másrészt, mivel C felezi a P-t nem tartalmazó BD félkört, azért a PC ‐ más jelöléssel PE ‐ egyenes felezi a GPD szöget, tehát a szögfelező tételét, a GPD háromszögre alkalmazva
PGPD=EGED=EA-GAAD-AE=AE-AFAB-AE.(2)
Az (1) és (2) bal oldalai egyenlők, ezért a jobb oldalakból, alkalmas felcseréléssel
AB-AEAB=AE-AFAF,1-AEAB=AEAF-1,


ahonnan ‐ a tört kifejezéseket a jobb oldalra gyűjtve, végül 2AE-vel osztva
1AE=12(1AB+1AF).

 

Ez az állításnak olyan alakítása, amit szóban így mondhatunk ki: AE reciproka egyenlő az AB és AF reciprokának számtani közepével. Ennek szokásos kifejezése: AE egyenlő az AB és AF harmonikus közepével.*
 

  Neumüller Imre (Bonyhád, Petőfi S. Gimn., II. o. t.)
 

  Pörneczi Tamás (Szombathely, Nagy Lajos Gimn., II. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Ábránkról (visszafelé) leolvasható egy-egy szerkesztő eljárás két különböző szakasz harmonikus közepének szerkesztésére, illetve ennek megfordítására, a szakaszpár hiányzó tagjának szerkesztésére, ha ismert a harmonikus közép és a nagyobbik szakasz. Mindkét esetben a két szakasz nagyobbikának AB szerepét adjuk át, az első esetben a kisebbik szakasz szerepét AF-nek, a második esetben a harmonikus közép szerepét AE-nek. Megszerkesztve a négyzetet és a kört, az első esetben DF kimetszi P-t, majd PC az E-t, a másodikban viszont CE kimetszi P-t és PD az F-et.
2. Az 1. megjegyzéshez kapcsolódva, az AF és AE adatok AE>AF nagyságviszonya mellett nehézkesebb lenne előállítani a kört és a négyzetet. Ez veti fel ötletként: hátha akkor is érvényes az állítás, ha P helyére a rövidebbik CD ív egy belső P* pontját választjuk. Könnyű belátni, hogy bizonyításunk ‐ lényegtelen módosítások után ‐ ekkor is érvényes. Így az elintézetlenül maradt esetben a harmonikus középnél kisebb, ismert szakasz is megkaphatja AB szerepét; továbbá az első esetben tetszőleges, hogy a szakaszpár melyik tagja kapja AB szerepét.
*Lásd az Iskolai függvénytáblázat 241.4 és 242.3 képleteit n=2 mellett, alkalmas alakítás után.