Feladat: 162. fizika mérési feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bános Noémi ,  Illés Ida ,  Kovács Laura ,  Liptai Bernadett ,  Major Zsuzsanna ,  Megyeri Szabolcs ,  Szabó Gábor ,  Trencsényi Balázs 
Füzet: 1994/december, 522. oldal  PDF file
Témakör(ök): Mechanikai mérés, Hajlítás, Mérési feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1994/május: 162. fizika mérési feladat

Ha az acél mérőszalagot egy szétnyitható asztal két lapja közé becsúsztatjuk, vagy az asztal szélén egy nehezebb könyvvel leszorítjuk, és lassan kifelé toljuk, a mérőszalag kiálló része egy bizonyos L hosszúság elérése esetén az asztal szélénél hirtelen ,,letörik''. Visszahúzva csak egy jóval kisebb l hosszúságnál ,,egyenesedik ki'' újra.
 
 

Mérjük meg egy szokásos, lehetőleg 2 m hosszú mérőszalaggal L és l értékeit! Mérjünk ,,lefelé fordított'' szalaggal is! Vizsgáljuk meg a jelenséget ,,ferde asztal'' esetén, az asztal α hajlásszögének függvényében!

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Major Zsuzsanna (Stuttgart, Friedrich-Eugens G. II. o. t.) az 1. ábrán látható kicsit módosított elrendezéssel végezte a mérést. Egy ceruza, illetve papírcsík segítségével úgy rögzítette a mérőszalagot, hogy nem ,,lapította el'' az asztal szélénél, a letörés hanem megtartotta annak íves alakját. Így kétféle helyzetben, felfelé-, illetve lefelé görbülő szalaggal is tudott méréseket végezni. A szalagot egy deszkához szorította, és a deszka α dőlésszögét változtatva mérte L, illetve l értékét (2. ábra). (Vigyázott arra, hogy a szalag lengése ne hamisítsa meg a mérést.) Mérési adatait (amelyek kb. 1 mm pontossággal közvetleül leolvashatók a mérőszalagról) táblázatba foglalta, és grafikusan ábrázolta. A mérések eredményét a grafikon foglalja össze. A letörés L hossza α függvényében mind a felfelé görbülő (I), mind pedig a lefelé görbülő (II) szalagnál parabolára emlékeztető, minimummal rendelkező görbével írható le. Az I. esetben a minimumhely kb. α=30-nál van, a II. esetben pedig 10 környékén. Az l(α) függvénynek érdekes módon mindkét esetben ugyanott, α=50 környékén ,,törése'' van, ennek egyszerű szemléletes magyarázata nem ismert.

 

 
1. ábra
 

 
2. ábra