Feladat: 1987. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Benczúr András ,  Dinnyés Enikő ,  Drasny Gábor ,  Fleiner Tamás ,  Gács András ,  Keleti Tamás ,  Lengyel Csaba ,  Lipták László ,  Rimányi Richárd ,  Tasnádi Tamás 
Füzet: 1988/február, 52 - 56. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Térgeometria alapjai, Ponthalmazok, Halmazok számossága, Koordináta-geometria, Függvények, Függvényegyenletek, Egész együtthatós polinomok, Valós együtthatós polinomok, Hengerek, Parabola, mint kúpszelet, Trigonometrikus függvények, Sík egyenlete, Trigonometriai azonosságok, Harmadfokú (és arra visszavezethető) egyenletek, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/február: 1987. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Van ilyen ponthalmaz és nagyon sokféleképpen lehet ilyent megadni. Egy derékszögű koordinátarendszerben a pont koordinátáit x, y, z-vel jelölve minden sík egyenlete írható

ax+by+cz+d=0
alakban, ahol a, b, c közt van 0-tól különböző. A ponthalmazt úgy adjuk meg, hogy minden valós t értékhez hozzárendeljük azt a pontot, amelyiknek koordinátái
x=f(t),y=g(t),z=h(t).
Az f, g, h függvényeket úgy kell választanunk, hogy az
af(t)+bg(t)+ch(t)+d=0
egyenletnek legyen legalább egy gyöke, ha a, b, c közül legalább az egyik nem 0, de mindig csak véges sok gyöke legyen.
Kézenfekvő polinomokat választani, mert tudjuk, hogy egy polinomnak csak véges sok gyöke lehet: legfeljebb annyi, mint a foka, kivéve természetesen a 0 polinomot. Azt is tudjuk továbbá, hogy (valós együtthatós) páratlan fokú polinomnak mindig van legalább egy (valós) gyöke. Ezek alapján az x=t5, y=t3, z=t összefüggésekkel jellemzett ponthalmaz megfelel. Ezt írhatjuk kicsit egyszerűbben
x=z5,y=z3
alakban is. Valóban, az
az5+bz3+cz+d=0
egyenlet a mondott feltételek mellett mindig páratlan: 5-öd-, 3-ad- vagy elsőfokú, így a ponthalmaznak minden síkkal legalább egy és legfeljebb 5 közös pontja van.
 
Megjegyzések. 1. Mint a megoldás is utal rá, f, g, h-nak bármilyen három különböző, páratlan fokú polinomot választhatunk. Használhatunk páros fokú polinomot is alkalmas előjel-megállapodásokkal kombinálva. Könnyű látni pl., hogy a következő ponthalmaznak:
z=x3,y={x2,  ha  x0,-x2  ha  x<0
szintén van pontja minden síkon és mindegyiken csak véges számú. Belátható, hogy ennek is legfeljebb 5 pontja lehet egy síkon. Ennek igazolását az olvasóra bízzuk.
 
2. A megadott ponthalmazok pontjai térbeli görbét alkotnak. Az előző megjegyzésben szereplő görbéhez eljuthatunk úgy, hogy az x- és z-tengely síkjában megrajzoljuk a z=x3 egyenletű görbét és tekintjük az ennek a pontjain át az y tengellyel párhuzamosan húzott egyenesek alkotta (általános) hengerfelületet; az y- és x-tengely síkjában pedig az origóban érintkező, első, ill. harmadik negyedben futó két félparabolaívből álló görbe pontjain át a z-tengellyel párhuzamosan húzott egyenesek alkotta hengerfelületet képezzük. A két felület metszésvonala adja a szóban forgó görbét (1. a, b, c ábra).
 
 
1.a ábra
 

 
 
1.b ábra
 

 
 
1.c ábra
 

3. Használhatók polinomok helyett más függvények is. Erre mutat példát a következő megoldás.

 
II. megoldás. Három térbeli görbe vonalat adunk meg, amelyek egyesítésére teljesülnek a követelmények. Ezek szemléletesen így származtathatók. Egy 2π szélességű végtelen sáv középvonala legyen az ordinátatengely. Ábrázoljuk a tgφ2 függvényt a -π<φ<π számközben (2.a ábra), majd hajlítsuk össze a sávot egy (egységnyi sugarú) hengerré. A henger három példányát helyezzük el úgy, hogy a tengelyük rendre az x-, y-, z-tengely legyen, a sáv (0,0) pontja pedig az y-, z-, illetőleg x-tengely egységpontjába kerüljön. (A 2.b ábra a harmadik hengert ábrázolja.)
 
 
2.a ábra
 

 
 
2.b ábra
 

A feltételek teljesülésének igazolásához célszerű a pontok koordinátáit formulákkal megadni. A z-tengely körüli henger egy pontja legyen P, vetülete az x, y koordinátasíkon P', az ehhez mutató vektornak az x-tengely pozitív felével bezárt szöge φ. Ekkor az (1, 0, 0) ponttól P'-ig terjedő körív hossza is φ, így a P pont koordinátái:
x=cosφ,y=sinφ,z=tg φ2.
A másik két görbe pontjainak koordinátái:
x=tg φ2,  y=cos φ,  z=sin φ,  ill.
  x=sin φ,  y=
tg φ2,  z=cos φ;  


φ mindhárom esetben -π és π közti szöget jelent (radiánban mérve).
Egy tetszés szerinti sík egyenlete
ax+by+cz+d=0(1)
alakú, ahol a, b, c közt van 0-tól különböző. Ennek a harmadik görbével való metszéspontjai azok a pontok, amelyek koordinátái az
acosφ+bsinφ+ctgφ2+d=0
egyenletnek eleget tévő φ értékekhez az első egyenlethármassal meghatározott értékek.
Az egyenlet t=tg φ2-re vonatkozó algebrai egyenletté alakítható a következő összefüggések felhasználásával:
sinφ=2sinφ2cosφ2sin2φ2+cos2φ2=2tt2+1;cosφ=cos2φ2-sin2φ2sin2φ2+cos2φ2=1-t21+t2.


Ezeket beírva, a törteket eltávolítva és az egyenletet rendezve kapjuk, hogy:
ct3+(d-a)t2+2bt+a+d=0.(2)
Ennek legfeljebb 3 megoldása van (a valós számok körében), kivéve, ha az azonosan 0 polinomról van szó, vagyis ha
b=c=d-a=a+d=0.
Ekkor azonban a és d is 0, s így az (1) egyenlet minden (x, y, z) számhármasra teljesül, nem sík egyenlete. Mivel tgφ2 a -π<φ<π számközben minden valós értéket felvesz, és mindegyiket csak egyszer, így a síknak a görbével legfeljebb 3 közös pontja lehet.
Ugyanígy adódik, hogy egy síknak a másik két görbével is legfeljebb 3-3 közös pontja lehet, az egész ponthalmazzal tehát legfeljebb 9.
Az is világos, hogy minden síknak van közös pontja a halmazzal, mert ha pl. c0, akkor a (2) egyenlet harmadfokú és így van valós gyöke.
 
Megjegyzések. 1. Szemléletesen a hengert elmetszettük egy síkkal, és azt kérdezzük, hogy ha a hengerfelületet egy alkotója mentén felvágjuk és a síkba terítjük, a metszésvonal hány pontban metszi a tangensgörbe képét. Belátjuk, hogy ha a sík metszi a henger tengelyét, de nem merőleges rá, akkor a metszésvonal a síkba terítve egy szinuszvonalat ad.
Valóban, a henger egy tetszés szerinti pontjának koordinátái x=cosφ, y=sinφ, z alakban írhatók, így az (1) síkkal való metszéspontokat azok a φ értékek szolgáltatják, amelyekre
acosφ+bsinφ+cz+d=0.
A síkra kimondott feltételek akkor teljesülnek, ha c, továbbá a és b közül legalább az egyik nem 0. Ekkor egyenletünk így alakítható át:
z=-accosφ-bcsinφ-dc=a2+b2csin(φ-α)-dc,
ahol α-t a
sinα=-aa2+b2,cosα=ba2+b2
összefüggések határozzák meg. Ezzel a kimondott állítást igazoltuk. A fenti meggondolás azt a szemléleti megfigyelést igazolja, hogy a két vonalnak legfeljebb 3 metszéspontja lehet.
 
2. Megfelelő ponthalmazok számtalan más elgondolás alapján is elkészíthetők, és merült is fel sok további példa a dolgozatokban. Többen állították azonban azt is, egyesek indokolni is próbálták, hogy a kívánt tulajdonságú ponthalmaz nem létezik.
 
3. A felmerült példák mindegyikében volt olyan sík, amelyik a ponthalmaznak legalább 5 pontját tartalmazta. Kézenfekvő kérdés, hogy nem adható-e meg olyan ponthalmaz, amelyiknek minden síkon 5-nél kevesebb pontja van. Nem csökkenthető ez a szám 3 alá, hiszen a halmaz bármely 3 pontján át fektethető sík. Mély halmazelméleti módszerekkel bebizonyítható, hogy létezik olyan ponthalmaz is, amelyiknek minden síkon pontosan 3 pontja van. Ez a bizonyítás azonban csupán a ponthalmaz létezését adja, előállításához vagy egyáltalán az elképzeléséhez sem ad semmilyen támpontot.
Megmutatható hogy egy folytonos vonalnak, ha kielégíti a feltételeket, mindig van 5 egy síkban lévő pontja.