Feladat: F.3063 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Formanek Csaba ,  Frenkel Péter ,  Gilicze László ,  Makai Márton ,  Nagy Katalin ,  Németh Zoltán ,  Pallinger Ágnes ,  Rozsnyai Ádám ,  Tóth Gábor Zsolt ,  Valkó Benedek 
Füzet: 1995/december, 531 - 532. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Téglatest, Gömb és részei, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1995/március: F.3063

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Vizsgáljuk meg azt a halmazt, ahova a gömb középpontja eshet. Azt kell bizonyítanunk, hogy ez a halmaz nem üres.
Annak feltétele, hogy a gömb téglatest belsejébe essen, az, hogy a középpont annak a 8×8×4 egységnyi élű téglatestnek a belsejében legyen, amelynek lapjai az eredeti téglatest belsejében, annak lapjaitól 1‐1 egységnyi távolságra helyezkednek el (1. ábra). Ennek a téglatestnek a térfogata 864=192 egység.
Egy kocka és a gömb akkor nyúlnak egymásba, ha a gömb középpontja a kocka valamelyik pontjától 1 egységnél kisebb távolságra van. Az ilyen pontok halmaza egy ,,legömbölyített'' élű és sarkú kocka, amelyet a 2. ábrán vázoltunk.
Ez a test úgy keletkezik, hogy a kocka minden lapjára kifelé egy újabb kockát illesztünk, éleihez egy-egy egységnyi magas, egységnyi sugarú negyedhengert, csúcsaihoz egy-egy egységnyi sugarú nyolcadgömböt. Térfogata ezek szerint

7+12π4+84π38=7+13π3.

A 8×6×4 méretű téglatestből el kell hagynunk azokat a pontokat, amelyeket a kilenc tiltott test valamelyike tartalmaz. A testek térfogatának összege 9(7+13π3)=63+39π<192, tehát a megmaradó halmaz térfogata biztosan pozitív. Ha pedig pozitív a térfogata, akkor nem lehet üres, tehát a gömb középpont elhelyezhető.
 
Megjegyzés. Hangsúlyozzuk, hogy a megoldásban szereplő tiltott ,,testekbe'' maga a gömb behatolhat, csak a középpontja nem.