Feladat: Pontversenyen kívüli P.352 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Borsó Zsolt ,  Csikós Zsolt ,  Hetyei Gábor ,  Király Zoltán ,  Megyesi Gábor ,  Radnóti László ,  Sieben Nándor ,  Szabó Csaba ,  Törőcsik Jenő ,  Weisz Ferenc 
Füzet: 1982/november, 146. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Számhalmazok, Indirekt bizonyítási mód, Számtani sorozat, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1981/október: Pontversenyen kívüli P.352

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Azt állítjuk, hogy ilyen halmaz nem létezik, állításunkat indirekt módon bizonyítjuk. Feltesszük, hogy valamely nem üres M halmaz teljesíti a feladat feltételét, és ebből ellentmondást vezetünk le.
Ha M megfelel a feladat feltételének, akkor nyilván van legalább két (sőt végtelen sok) olyan valós szám, amely nincs M-ben. Legyen x, y két ilyen szám, xy.
A feladat feltétele átfogalmazható úgy, hogy ha aM, akkor bármely r0 valós számra a+r és a-r közül pontosan az egyik van M-ben. Minthogy M nem üres, ebből következik, hogy bármely r-hez van két olyan szám M-ben, amelyek különbsége pontosan r. Ebből r=x-y2 választással azt kapjuk, hogy van olyan u és v M-ben, amelyre u-v=x-y2.
Az M-re kirótt feltételből következik, hogy M-ben nincs háromtagú számtani sor, hiszen ennek középső tagját választva a-nak és differenciáját r-nek, a feltétel nem teljesülne: mind a-r, mind a+r az M-ben volna.
A kívánt ellentmondáshoz ezek után úgy jutunk, hogy keresünk M-ben háromtagú számtani sort. Alkalmazzuk az (átfogalmazott) feltételt a=v és r=v-x-re: (v-x0, hiszen vM, xM, tehát vx.)
Azt kapjuk, hogy 2v-x és x valamelyike M-ben van. De xM, így 2v-x van M-ben. Ugyanezt a gondolatmenetet x helyett y-nal alkalmazva azt kapjuk, hogy 2v-yM. Ha pedig a gondolatmenetet v helyett u-val és x helyett y-nal mondjuk el, akkor arra jutunk, hogy 2u-yM.
Tehát 2v-x, 2v-y, 2u-y egyaránt M-ben van. De ez a 2 szám egy háromtagú, x-y különbségű számtani sort alkot. Ezzel megkaptuk a keresett ellentmondást, s eredeti állításunkat bebizonyítottuk.