Feladat: Pontversenyen kívüli P.154 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bacsó G. ,  Bara T. ,  Kollár J. ,  Páles Zs. 
Füzet: 1974/február, 73 - 75. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Testek szinezése, Egyéb szinezési problémák, Kombinatorikai leszámolási problémák, Kombinációk, Skatulyaelv, Szabályos sokszögek geometriája, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/november: Pontversenyen kívüli P.154

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat feltétele megfogalmazható a következőképpen is: az összes csúcsot páronként összekötő szakaszok közül az egyforma hosszúságúak fele azonos, a másik fele különböző színű csúcsokat köt össze.
a) Ha p, ill. k csúcsot festünk meg pirossal, ill. kékkel (p+k=n), akkor a piros, a kék és a különböző színű csúcspárokat összekötő szakaszok száma rendre (p2), (k2) és pk. Speciálisan a szabályos n-szögünk csúcsait összekötő összes szakasz fele azonos, a másik fele különböző színű csúcsokat köt össze, tehát

(p2)+(k2)=pk,
vagyis
p(p-1)+k(k-1)=2pk,
azaz
(p-k)2=p+k=n,(1)
ezért n valóban csak négyzetszám lehet.
 

b) Tegyük fel, hogy n=16 esetén létezik legalább egy, a feladat feltételeit kielégítő színezés. Mivel a piros és a kék szín szerepe felcserélhető, azért elég a pk esetet vizsgálnunk. Ekkor p+k=16 és (1) alapján p-k=4, tehát p=10, k=6. A továbbiakban megnézzük, hogyan kell a 6 kékre festett csúcsnak elhelyezkednie.
Válasszuk a szabályos 16-szögünk köré írt k kör kerületét 16 egységnyinek és értelmezzük két csúcs "távolságát'' az őket összekötő két körív közül a rövidebbiknek (a nem hosszabbiknak) a hosszával. Az összes csúcs között 16, ill. 8 db s hosszúságú távolság lép fel aszerint, hogy s8, ill. s=8.
Ha s8, akkor a 16 db s hosszúságú távolság végpontjai között a 16-szög mindegyik csúcsa pontosan kétszer szerepel, és a feladat feltevése szerint 8 távolságnak az egyik végpontja kék, a másik piros. Így ha a 6 kék csúcs közül es-féleképpen lehet két csúcsot úgy kiválasztani, hogy azok egymástól s távolságra legyenek, akkor 2es+8 a kék csúcsok számának kétszeresét adja, tehát 2es+8= =12, azaz es=2 (s8).
Ha pedig s=8, akkor ‐ mivel a nyolc db 8 egységnyi hosszúságú távolság végpontjai között a 16 szög minden csúcsa pontosan egyszer lép fel ‐, hasonlóan 2e8+4=6, azaz e8=1.
A talált es=2 (1s7) és e8=1 eredmények szükséges feltételei egy megfelelő színezésnek.
Jelölje az egymástól 8 egységnyi távolságra levő két kék csúcsot A és B, a további kék csúcsokat pedig C, D, E, F. A hat kék csúcs közötti 15 távolság összege az elmondottak alapján 2(1+2+...+7)+8=64. Mivel bármely X további csúcsra AX^+XB^=8 (ahol AX^ az A és X csúcsok távolságát jelenti), azért a C, D, E és F csúcsok között fellépő 6 távolság összege 64-48-AB^=24. E csúcsok elhelyezkedésre két eset lehetséges.
α) Ha a CDEF négyszög tartalmazza a k kör O középpontját, akkor található a négyszög csúcsai között három olyan, mondjuk C, D és E, hogy a CDE háromszög tartalmazza O-t. Legyen F pl. a C és D között. Mivel az F-et és az E-t összekötő rövidebbik körív tartalmazza vagy a C-t vagy a D-t, ezért FE^ nagyobb a CE^ és DE^ valamelyikénél, mondjuk FE^>DE^. A C, D és E csúcsok közötti három távolság összege 16, így
8=24-16=FC^+FD^+FE^=CD^+FE^>CD^+DE^=16^-EC,
azaz EC>8, ami ellentétben áll feltevésünkkel.
 

 

β) Ha nem az α) eset teljesül, akkor található olyan félkörív, hogy mind a négy csúcs ezen helyezkedik el. Legyen a négy csúcs között fellépő legnagyobb távolság CF^, és legyen D közelebb a C-hez, mint az F-hez. Ekkor
CD^+DF^=CE^+EF^=CF^,
s így a négy csúcs közötti 6 távolság összege
24=3CF^+DE^,
tehát DE osztható 3-mal, azaz DE^=3 és SF^=7 (hiszen DE^CF^-2<6).
Ha mármost CD^=1 vagy CD^=3, akkor a hat távolság 1, 3, 3, 4, 6 és 7.
Hozzávéve C, D, E és F-hez a szemben fekvő A, B csúcspárt, a talált feltétel szerint e hat távolsághoz hozzá kell lépnie két db 5 egységnyinek is, de akkor a mondottak szerint két db (8-ra kiegészítő) 3 egységnyinek is. Így pedig a hat kék csúcs közti távolságok közt a 3 négyszer lép föl, amit a feltétel nem enged meg.
 

Ha végül CD^=2, akkor a hat távolság 2, 3, 2, 5, 5, 7, és fel kell lépnie egy további 3-asnak, de vele egy további 5-ösnek is, tehát ez sem lehetséges.
Mindezek szerint nem lehet egy szabályos 16-szög csúcsait megfesteni a követelmények szerint.