Feladat: Pontversenyen kívüli P.30 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Göndőcs Ferenc ,  Simon Júlia ,  Somorjai Gábor ,  Vajnági András ,  Váli László 
Füzet: 1970/január, 24 - 25. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Alakzatba írt kör, Szélsőérték differenciálszámítással, Trigonometriai azonosságok, Hossz, kerület, Terület, felszín, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/április: Pontversenyen kívüli P.30

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A kör sugarát 1-nek választjuk, és a kérdéses húrt a hozzá tartozó 2α(<π) középponti szöggel határozzuk meg. A szeletbe beírt ‐ vagyis mind a húrt, mind az ívet érintő ‐ kör átmérője nem lehet nagyobb, mint a húrra az érintkezési pontban állított merőlegesnek a szeletbe eső szakasza. Ez a szakasz akkor a legnagyobb, ha rajta van a szelet szimmetriatengelyén, és ebben a helyzetben a szakasz, mint átmérő fölé írt kör egyszersmind maga a beírt kör; ezt kell tehát tekintenünk.

 

 

A körszelet területe π-(α-sinαcosα), a beírt kör területe π(1+cosα)2/4, ezekből a kérdéses terület kifejezése így alakítható:
t=3π4-α-π2cosα-π4cos2α+sinαcosα.
A kívánt maximumot a derivált eltűnése alapján keressük.
t'=-1+π2sinα+π2sinαcosα+cos2α-sin2α==π2sinα(1+cosα-4πsinα)==π2sinα(2cos2α2-8πsinα2cosα2)==πsinαcosα2(cosα2-4πsinα2).
Ennek az első két (változó) tényező eltűnéséből adódó zérushelyei számunkra. érdektelenek: sinα=0 esetén α=0, a húr hossza 0, a szelet azonos az adott körrel, a beírt kör ezt egészen kitölti, a vizsgált terület 0; cosα/2=0 gyöke pedig nem a figyelembe vett tartományba esik. A zárójeles tényező akkor és csak akkor tűnik el, ha
tg  α2=π40,5708.(1)
Ezen a helyen a derivált csökkenve halad át, mert a zárójelben cosα/2 csökken, ugyanígy a második tag is, hiszen sinα/2 növekvő, az elöl álló tényezők pedig pozitívok. Eszerint az (1)-gyel meghatározott szög esetében a vizsgált területnek maximuma van.
A maximum helyén a húr hossza
2sinα=4  tg  α/21+  tg2α/2=16π16+π21,943
(α=7617,5').
Vajnági András (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn.)