Feladat: Gy.2605 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Faragó Gergely ,  K. L. 
Füzet: 1991/január, 17 - 18. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Alakzatok hasonlósága, Beírt gömb, Térfogat, Térgeometriai számítások trigonometria nélkül, Tetraéderek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1990/január: Gy.2605

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Jelöljük a tetraéder csúcsait A B, C, D-vel, magasságvonalainak hosszát mA, mB, mC, mD-vel, a megfelelő lapok területét TA, TB, TC, TD-vel, a tetraéder térfogatát V-vel, beírt gömbjének sugarát ρ-val, a levágott kis tetraéderekbe írható gömbök sugarát pedig rendre ρA, ρB, ρC, ρD-vel.

 
 

1. ábra
 

A levágott kis tetraéderek hasonlóak az eredeti tetraéderhez (1. ábra), mivel a párhuzamos szelők tétele szerint a két tetraéder közös csúcsából történő megfelelő arányú középpontos nagyítás a kis tetraédert átviszi a nagyba. Ezért a tetraéderekben a megfelelő szakaszok aránya megegyezik. A kis tetraéderek közös csúcshoz tartozó magassága megegyezik a nagy tetraéder megfelelő magasságának és a beírt gömb átmérőjének különbségével. A magasságok és a beírt gömb sugarának arányát felírva:
ρAρ=mA-2ρmA,ρBρ=mB-2ρmB,ρCρ=mC-2ρmC,ρDρ=mD-2ρmD.

Ezeket rendezve és összeadva kapjuk, hogy:
ρA+ρB+ρC+ρD=4ρ-2ρ2(1mA+1mB+1mC+1mD).(1)

Tudjuk, hogy a tetraéder térfogatára fennáll, hogy
3V=TAmA=TBmB=TCmC=TDmD.

Ebből
1mA+1mB+1mC+1mD=TA+TB+TC+TD3V.

Ezt (1)-be helyettesítve:
ρA+ρB+ρC+ρD=4ρ-2ρρ(TA+TB+TC+TD)3V.(2)

 
 

2. ábra
 

Ha O a tetraéder beírt gömbjének a középpontja, akkor az OABC tetraéder O-hoz tartozó magassága ρ (2. ábra), ezért a térfogata TA3ρ. A négy darab ilyen típusú egyenlőséget összeadva kapjuk, hogy 3V=ρTA+ρTB+ρTC+ρTD. Ezt (2)-be helyettesítve:
ρA+ρB+ρC+ρD=4ρ-2ρ=2ρ.

A feladatban szereplő értékekkel
ρ=12(9+12+36+39)=48egység.

Meg kell még vizsgálnunk, vajon létezik-e olyan tetraéder, amelynél a levágott kis tetraéderekbe írható gömbök sugarai 9,12,36, és 39 egység. Megmutatható, hogy az a tetraéder, amelynek van három, egymásra páronként merőleges (közös csúcsból induló) éle, és ezek hossza rendre 128,384 és 512 egység, éppen ilyen.
 

II. megoldás. Használjuk az I. megoldás jelöléseit, továbbá jelöljük az eredeti tetraéderhez hozzáírt gömbök sugarait rendre ρa, ρb, ρc, ρd-vel.
Ismert, (lásd pl. Geometriai feladatok gyűjteménye I., 2006/a feladat), hogy ekkor:
2ρ=1ρa+1ρb+1ρc+1ρd.(3)

A levágott tetraéderek hozzáírt gömbje éppen az eredeti tetraéder beírt gömbje, ezért az I. megoldásban belátott hasonlóság miatt:
ρAρ=ρρa,ρBρ=ρρb,ρCρ=ρρc,ρDρ=ρρd.

Ezekből ρa,ρb,ρc és ρd-t kifejezve, majd (3)-ba helyettesítve kapjuk, hogy:
2ρ=ρA+ρB+ρC+ρDρ2,
azaz
ρ=ρA+ρB+ρC+ρD2.

Esetünkben tehát a beírt gömb sugara 9+12+36+392=48egység.
 
 Kassai Lóránt (Bp., Fazekas M. Gyak. Gimn., I. o. t.) dolgozata alapján