Feladat: Gy.2579 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Csörnyei Mariann ,  Elek Cs. ,  Farkas Z. ,  Gefferth A. ,  K. L. ,  Molnár-Sáska G. 
Füzet: 1990/április, 167 - 168. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Szinusztétel alkalmazása, Alakzatok köré írt kör, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1989/október: Gy.2579

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Először bebizonyítunk egy, a háromszög köré írt kör sugarára vonatkozó összefüggést:

 


(*) Tetszőleges háromszög köré írt körének sugarát megkaphatjuk úgy, hogy a háromszög két oldalának szorzatát elosztjuk a harmadik oldalhoz tartozó magasság kétszeresével.
Jelöljük az ABC háromszög szögeit és oldalait a szokásos módon. Legyen a köré írt kör középpontja O, sugara R, az OC egyenes és a köré írt kör másik metszéspontja D, a B csúcshoz tartozó magasság talppontja T, a magasságszakasz hossza pedig mb. Azt kell megmutatnunk, hogy R=ac2mb. Ha α=90, akkor c=mb, az állítás nyilvánvaló. Ha α90, akkor a BDC és a TAB háromszögek hasonlóak, mert DBC=BTA=90, valamint a kerületi szögek tétele miatt BDC=BAT. Ha α<90, akkor mindkét szög a körülírt kör BC ívéhez tartozó kerületi szög (1/a ábra), ha pedig α>90, akkor mindkét szög 180-ra egészíti ki α-t (1/b ábra).
 
 

1/a ábra
 

 
 

1/b ábra
 

Ezért a két háromszögben a megfelelő oldalak aránya is megegyezik, vagyis BCDC=BTBA, azaz a2R=mbc; rendezve:
R=ac2mb.

Térjünk vissza eredeti feladatunkra. Jelöljük a P pontnak a BC, CA illetve az AB oldalaktól való távolságát rendre da, db, dc-ve1.
 
 

Alkalmazzuk a (*) állítást az AC1P háromszögre. E háromszög AC1 oldalához tartozó magassága dc, tehát a háromszög köré írható kör R1 sugarára: R1=APPC12dc. Ugyanez a dc magasság megtalálható a C1BP háromszögben is, így e háromszög köré írható kör R2 sugarára: R2=PC1BP2dc. Ugyanígy kifejezve a többi szereplő háromszög köré írt kör sugarát, bizonyítandó állításunk a következő alakot ölti:

APPC12dcBPPA12daCPPB12db==PC1BP2dcPA1CP2daPB1AP2db.


Ez viszont nyilvánvaló azonosság.
 

Megjegyzések. 1. Teljesen hasonló módon látható be a feladat következő általánosítása: Legyen P az A1A2...An konvex n-szög tetszőleges belső pontja, B1, B2, ..., Bn pedig rendre az A1A2, A2A3, ..., AnA1 oldalak egy belső pontja. Ekkor az A1PB1, A2PB2, ..., AnPBn háromszögek köré írt körök sugarainak szorzata megegyezik a B1PA2, B2PA3, ..., BnPA1 háromszögek köré írt körök sugarainak szorzatával.
 

Kassai Lóránt (Bp., Fazekas M. Gyak. Gimn., I. o. t.)
 

2. A (*) állítást sokan a szinusztétel segítségével bizonyították a következőképpen: A tétel szerint R=a2sinα. A törtet bővítve: R=abc2bcsinα=abc4T==abc2bmb=ac2mb (T a háromszög területe).