Feladat: Gy.2535 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kovács F. 
Füzet: 1989/október, 307 - 308. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Másodfokú (és arra visszavezethető) egyenletek, Gyökök és együtthatók közötti összefüggések, Irracionális egyenlőtlenségek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1989/február: Gy.2535

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A feladat szövege szerint minden olyan esetben kell a harmadik egyenletnek olyan gyökét találni, amely x1 és y1 közé esik, amikor ezek az első két egyenletnek gyökei. A lehetőségek vizsgálata céljából határozzuk meg az első két egyenlet gyökeinek a nagyságrendi viszonyát.
A gyökök és az együtthatók közötti összefüggéseket fogjuk megnézni. b pozitivitása miatt mindhárom egyenlet esetében a gyökök szorzata pozitív, tehát azonos előjelűek (a harmadik egyenletnél még nem tudjuk, vannak-e gyökök). Ezt a megfigyelést a pozitivitásával egybevetve azt kapjuk, hogy a második egyenlet gyökeinek az összege pozitív, ezek tehát pozitívak. A másik két egyenlet esetében a gyökök összegének negativitásából a gyökök negativitása következik.
Ezek szerint a második egyenlet mindkét gyöke nagyobb az első egyenlet gyökeinél. Ha tehát találunk a harmadik egyenletnek olyan gyökét, amely a második egyenlet kisebb és az első egyenlet nagyobb gyöke közé esik, akkor ez a gyök egyszerre megfelel minden lehetséges esetnek. Ilyen gyököt pedig kell találnunk (ha a feladat állítása igaz), mert ez az eset is egyike a felsorolható négy lehetőségnek.
Mindenekelőtt megállapíthatjuk, hogy a harmadik egyenlet gyökei mint negatív számok biztosan kisebbek a második egyenlet gyökeinél, amelyek pozitívak. Elég tehát azt belátni, hogy a harmadik egyenletnek van olyan gyöke, amelyik nagyobb az első egyenlet nagyobbik gyökénél. Ha van ilyen gyök, akkor persze a nagyobbik gyök is ilyen; ezért feladatunk most már csak annak a bizonyítása, hogy a harmadik egyenlet nagyobbik gyöke nagyobb az első egyenlet nagyobbik gyökénél.
Az első egyenlet nagyobbik gyöke -a+a2-4b2 (ez esetleg meg is egyezhet a ,,kisebbik'' gyökkel). A gyök létezéséből következik, hogy az egyenlet diszkriminánsa nem negatív, így a2-2b=(a2-4b)+2b biztosan pozitív. Ez a szám a harmadik egyenlet diszkriminánsának a negyede; tehát a harmadik egyenletnek van gyöke. Ezek közül a nagyobbik -2a+4a2-8b2. A bizonyítandó egyenlőtlenség tehát:

-a+a2-4b<-2a+4a2-8b,
amit rendezve az
a+a2-4b<4a2-8b
egyenlőtlenséghez jutunk. Mivel itt a jobb oldal pozitív, ezért elég bizonyítani, hogy a bal oldal négyzete kisebb a jobb oldal négyzeténél:
2a2-4b+2aa2-4b<4a2-8b.
Ismét rendezve a
2aa2-4b<2a2-4b
egyenlőtlenséget kapjuk. A jobb oldalon most is pozitív szám szerepel, elég tehát azt belátni, hogy a bal oldal négyzete kisebb mint a jobb oldalé, ami rendezés után a 0<16b2 egyenlőtlenséghez vezet, ez pedig a b-re kimondott feltétel szerint igaz.
 

II. megoldás. Az első megoldásból annyit fogunk kihasználni, hogy a második egyenlet gyökei pozitívak. Legyen c az első és d a második egyenlet tetszőleges gyöke. Helyettesítsük ezeket be az f(x)=x2+2ax+2b függvénybe:
f(c)=2(c2+ac+b)-c2.
Itt az első tag c választása miatt 0, míg a második negatív, hiszen az első egyenletnek b pozitivitása miatt 0 nem gyöke. Az
f(d)=(d2-ad+b)+(3ad+b)
felírásában a jobb oldal első tagja d megválasztása miatt 0, míg a második tag a,b,d pozitivitása következtében pozitív. Így az
f(c)<0<f(d)
összefüggéshez jutottunk. Ebből viszont a másodfokú függvények tulajdonságai alapján következik, hogy f(x)-nek van c és d között gyöke.