Feladat: Gy.2500 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Várady Péter 
Füzet: 1989/március, 113 - 115. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb sokszögek egybevágósága, Tengelyes tükrözés, Körülírt kör, Magasságpont, Paralelogrammák, Húrnégyszögek, Vektorok lineáris kombinációi, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/szeptember: Gy.2500

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Elegendő megmutatnunk, hogy a két négyszög megfelelő oldalai párhuzamosak és egyenlő hosszúak. Ez pontosan akkor teljesül, ha az ABMAMB, BCMBMC, CDMCMD és DAMDMA négyszögek paralelogrammák. A bizonyítást az 1. ábrán látható ABMAMB négyszögre végezzük el, a többi négyszögre is lényegében ugyanaz a bizonyítás.

 
 
1. ábra
 

A BMA és az AMB egyenesek párhuzamosak, mert mindkettő merőleges a CD egyenesre ‐ mint a BCD, ill. ACD háromszög CD oldalához tartozó magassága. Tükrözzük az MA és MB pontokat a CD oldalra. Ismert, hogy az így kapott M'A és M'B tükörképek rajta vannak a BCD, illetve az ACD háromszög köré írt körön, ami esetünkben megegyezik a húrnégyszög köré írt körrel. Ezért a BM'AM'BA négyszög húrnégyszög. Viszont a BMA és az MAM'A egyenesek egyaránt merőlegesek CD-re, ezért a BM'A egyenes is merőleges CD-re, tehát a BM'AM'BA húrnégyszög két szemközti oldala párhuzamos, vagyis a négyszög szimmetrikus trapéz. Ha viszont egy szimmetrikus trapéz egyik szárát egy, az alapokra merőleges egyenesre tükrözzük, akkor a tükörkép párhuzamos a másik szárral. Ezért az MAMB egyenes mint az M'AM'B szár CD-re vonatkozó tükörképe ‐ párhuzamos az AB egyenessel. Vagyis az ABMAMB négyszög szemközti oldalai párhuzamosak, tehát a négyszög paralelogramma.
Ezzel a feladat állítását beláttuk.
 
II. megoldás. Legyenek a húrnégyszög köré írt kör O középpontjából a csúcsokba mutató vektorok a, b, c, d, a magasságpontokba mutató vektorok pedig ma, mb, mc, md. Ismeretes (l. pl. Geometriai feladatok gyűjteménye I., 3053. feladat) ‐ hogy minden háromszögben a körülírt kör középpontjából a csúcsokba mutató vektorok összege megegyezik a középpontból a magasságpontokba mutató vektorral. Esetünkben négy háromszögnek közös a körülírt köre, ezért:
ma=b+c+d;mb=a+c+d;mc=a+b+d;md=a+b+c.
Az eredeti négyszög oldalvektorai:
BA=a-b,CB=b-c,DC=c-désAD=d-a.
A magasságpontok által meghatározott négyszög oldalvektorai:
MAMB=mb-ma=(a+c+d)-(b+c+d)=a-b=BA,
MBMC=mc-mb=(a+b+d)-(a+c+d)=b-c=CB,
MCMD=md-mc=(a+b+c)-(a+b+d)=c-d=DC,
MDMA=ma-md=(b+c+d)-(a+b+c)=d-a=AD.

 
 
2. ábra
 

Tehát a húrnégyszög oldalvektorai rendre megegyeznek a magasságpontok által alkotott négyszög oldalvektoraival. Ebből pedig következik, hogy a két négyszög egybevágó.
 

 Várady Péter (Győr, Révai M. Gimn., I. o. t.)
 dolgozata alapján