Feladat: Gy.2498 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1989/február, 74 - 75. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Pont körüli forgatás, Derékszögű háromszögek geometriája, Terület, felszín, Négyzetek, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/szeptember: Gy.2498

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a keletkezett négyszög csúcsait az ábrán látható módon E, F, G, H-val, az eredeti négyzet középpontját pedig O-val. Az O körüli 90-os elforgatás az A, B, C, D, A', B', C', D' pontokat rendre a B, C, D, A, B', C', D', A' pontokba viszi, tehát pl. az AA' és BB' szakaszok F metszéspontját a BB' és CC' szakaszok G metszéspontjába viszi. Ugyanígy látható be, hogy ennél a forgatásnál a G, H, E pontok képe rendre H, E és F, tehát az EFGH négyszög képe önmaga. Ez viszont azt jelenti, hogy az EFGH négyszög négyzet, és a középpontja O.

 
 

A négyzet területének kiszámításához elegendő egy oldalának hosszát meghatároznunk. Az ABA' derékszögű háromszögben BF éppen az AA' átfogóhoz tartozó magasság (hiszen EFG=90), tehát az ABA', AFB és BFA' háromszögek hasonlóak. Ezért a háromszögek megfelelő oldalainak aránya egyenlő:
FAAB=ABAA,
azaz ‐ felhasználva, hogy Pitagorasz tétele miatt AA'=12+(25)2
FA=112925=52929.

Másrészt:
FBBA'=ABAA',
így
FB=2512925=22929.
De FB=AE, ezért a kis négyzet oldala:
EF=FA-FB=32929.
tehát a kis négyzet területe929.
 

Megjegyzés. Teljesen hasonló módon oldhatjuk meg azt az általánosabb feladatot is, ahol az eredeti négyzet minden oldalát n egyenlő részre osztjuk, és minden oldalon a k-adik osztópontot választjuk ki. Ebben az esetben a kis négyzet területe:
T=(n-k)2n2+k2.