Feladat: Gy.2484 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1989/január, 19 - 20. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Geometriai egyenlőtlenségek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/április: Gy.2484

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Mérjük fel a szakaszokat egymáshoz csatlakozóan, a megadott sorrendben egy egyenesre. Így egy AB szakaszt kapunk, amelynek felezőpontját jelöljük F-fel. Ha az F pont éppen két szakasz csatlakozási pontja (1/a ábra), akkor máris készen vagyunk, hiszen F körül összehajtva az AB szakaszt, éppen egy, a kívánt tulajdonságú töröttvonalhoz jutunk. Ebből a töröttvonalból könnyen készíthetünk egy konvex sokszöget, ugyanis a feltételből következik, hogy sem az AF, sem az FB szakasz nem egyetlenegy ai szakaszból áll, tehát, ha az F körül történt összehajtás után az egybeeső A és B pontokat rögzítjük, az F pontot pedig egy "kicsit'' közelebb visszük ehhez, akkor az AF szakaszból is és az FB szakaszból is egy-egy olyan töröttvonal keletkezik, amelyek együtt az 1/b ábrán látható konvex sokszöget alkotják.

 
 
1/a ábra
 

 
 
1/b ábra
 

Ha F pont nem két kis szakasz csatlakozási pontja, akkor valamelyik ai szakasz belsejébe esik. A feltételből következik, hogy 1<i<n; jelöljük az ai szakasz két végpontját C-vel és D-vel. Ekkor az AC, CD és DB szakaszokból háromszög szerkeszthető, mivel ezekre a szakaszokra teljesül a háromszög-egyenlőtlenség :
AC+CD>AF=FB>DB,CD+DB>FB=AF>AC,




továbbá a feltétel miatt
AC+DB=a1+...+ai-1+ai+1+...+an>ai=CD.
Az AC, CD, DB szakaszokból összeállított háromszög a feladat feltételeinek megfelelő töröttvonal. (Ebből a töröttvonalból is készíthetünk egyébként zárt n szöget, ha a 2. ábrán látható módon a hajtogatás után egybeeső A és B pontokat "közelebb visszük'' a CD szakaszhoz.)
 
 
2. ábra
 

Ezzel a feladat állítását igazoltuk.
 

Megjegyzés. A feladatban szereplő feltétel szükséges is, mert ha valamelyik ai szakasz hossza nagyobb, mint az összes többié együttvéve, akkor ezekből nyilván nem készíthető zárt töröttvonal.