Feladat: Gy.2378 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1987/május, 214 - 215. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek egybevágósága, Alakzatba írt kör, Szabályos sokszögek geometriája, Alakzatok köré írt kör, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1986/december: Gy.2378

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Megmutatjuk, hogy a feltételekből következik a sokszög szabályossága. Azt kell bebizonyítanunk, hogy a sokszög oldalai is, szögei is egyenlőek.

 
 
1. ábra
 

Legyenek a sokszög csúcsai A1, A2, ..., An, a beírt kör és az oldalak érintési pontjai rendre E1, E2, ..., En; a beírt és a körülírt kör sugara r, illetve R, a körök közös középpontja pedig O (1. ábra). Az AiAi+1 egyenes az Ei pontban érinti a sokszög beírt körét, tehát OEi merőleges AiAi+1-re (i=1,2,...,n;An+1=A1). Másrészt OAi=R és OEi=r minden i-re, tehát az OEiAi és az OEiAi+1 típusú háromszögek mindannyian egybevágóak, mert megegyezik két oldaluk, és van egy derékszögük. Ezért a sokszög valamennyi oldala egyenlő (mindegyikük hossza egyenlő azA1E1 szakasz hosszának 2-szeresével), és valamennyi szöge is megegyezik (mindegyik egyenlő az OA1E1 szög 2-szeresével). ‐ Ezzel beláttuk állításunkat.
 

II. megoldás. Az előbbi jelölésekkel: minden i-re az AiAi+1 oldal a körülírt körnek az O középponttól r távolságra lévő húrja, tehát az oldalak egyenlők. Eszerint az Ai-1AiAi+1 (irányított) szög szárai alkalmas elfordítással egyértelműen átvihetők az Ak-1AkAk+1 szög száraiba, tehát a sokszög tetszőleges Ai és Ak csúcsánál levő szögek egyenlők.
 
Megjegyzések. 1. Ha a két kör középpontja nem esik egybe, akkor a sokszög nem lehet szabályos, oldalai legföljebb kettesével lehetnek egyenlők. A kisebbik kör nyilván teljesen benne van a nagyobbikban. Ha a kisebbik körül körülforgatjuk az érintő egyenest, az érintőből a nagyobbik kör által kimetszett húr növekszik, majd csökken, és ismét növekszik. A körök középpontjait összekötő tengelyre szimmetrikus helyzetekben a húrok egyenlők, így minden húrhosszúság csak két helyzetben fordul elő, a legkisebb és a legnagyobb húr pedig csak egy-egy helyzetben.
2. Vannak olyan n-szögek, amelyek nem szabályosak, mégis van körülírt és beírt körük, és ezeknek persze nem közös a középpontjuk. Az ilyeneket bicentrikus sokszögnek nevezik, azaz két középponttal bíróknak. Triviális példa erre az n=3 eset, ez semmi különlegességet sem jelent.
 
 
2. ábra
 

De mindjárt más a kérdés, ha a két kör előre van megadva (nem koncentrikusan), és olyan háromszöget keresünk, amely a nagyobbik körbe bele van írva, a kisebbnek pedig köréje. Ha a sugarak R és r, és a középpontok távolsága d, akkor ilyen háromszög létezésének szükséges és elegendő feltétele, hogy d2=R(R-2r) legyen. Ezt az öszzefüggést Euler féle relációnak nevezik. (Lásd pl Kürschák L.‐Hajós Gy.‐Neukomm Gy.‐Surányi J.: Matematikai Versenytételek, 1. kötet, Tankönyvkiadó, 1965. 40. oldal.) Ha ez a feltétel teljesül, úgy végtelen sok megfelelő háromszög van (enélkül pedig nincs megoldás). A nagy kör bármely pontjából kiindulva kapunk egyet, hasonlóan a kis kör bármelyik érintőjéből indulva is. Ha pl. a nagy kör A pontjából a kis körhöz húzott érintők másodszorra B-ben és C-ben metszik a nagy kört, akkor a BC egyenes szintén érinti a kis kört.
Ugyanezt a "záródást'' sokkal általánosaban bizonyította J. Poncelet francia matematikus (1822), tetszőleges két kúpszeletre, tetszőleges n oldalszámra, ha a két kúpszelet eleget tesz bizonyos feltételeknek.
Visszatérve két körre, a bicentrikus 4-, 5-, 6-, 7- és 8-szögekre vonatkozó, R,r és d közti összefüggést már 1794-ben megadta N. Fuss, (1755‐1826), aki Euler tanítványa és utóda volt. Érdekes hasonlóság van az n=3 és n=4 esetek feltételében, alkalmas rendezéssel így írhatók:
1R+d+1R-d=1r,illetve1(R+d)2+1(R-d)2=1r2.
Az n=4,5,6 és 8 esetekre J. Steiner (1796‐1863) sorra a következő feltételeket közölte (az n=8-as összefüggést korrigálva közöljük):
(R2-d2)2=2r2(R2+d2);r(R-d)=(R+d)R-r-d(R-r+d+2R);3(R2-d2)4=4r2(R2+d2)(R2-d2)2+16R2d2r4;(R2-d2)8-8(R2-d2)6(R2+d2)r2+8(R2-d2)4[8R2d2+(R2+d2)2]r4--128R2d2(R2-d2)(R2+d2)r6+128R2d2(R4+d4)r8=0.


Megválasztva kettőt R,r és d közül, a harmadikra adódó egyenlet valós gyökei között ún. idegen gyökök is előfordulnak, amelyek csak mesterkélten vagy egyáltalán nem értelmezhetők az eredeti probléma szellemében.
3. Bicentrikus négyszöget egyszerűen szerkeszthetünk a beírt körből kiindulva: ehhez érintőket húzva egy merőleges húrpárja végpontjaiban, egy húrnégyszög oldalegyeneseit kapjuk. Itt lényegében 3 érintési pontot választottunk meg a beírt körön.
 
 
3. ábra
 

Félig-meddig megfordításnak tekinthető a következő: a bicentrikus négyszög 3 csúcsát megválasztva, megszerkeszthető a negyedik csúcs úgy, hogy rajta legyen az első három csúccsal meghatározott körön, és hogy a négyszögnek valóban legyen beírt (az oldalegyeneseket érintő) köre. (Lásd KöMaL Gy. 787, 1963. október, az 1962. évi Nemzetközi Matematikai Diákolimpia feladata.)