Feladat: Gy.2118 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bujdosó László ,  Grőbler T. ,  Jedlovszky P. ,  Megyesi G. ,  Szederkényi Edit 
Füzet: 1983/november, 144. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Logikai feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1983/április: Gy.2118

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az állítás nyilván csak akkor lehet igaz, ha minden kupac legalább egy kavicsot tartalmaz.

 

Jelölje az első esetben az egyes kupacokban levő kavicsok számát a1, a2, a3, a4; a második szétrakás esetén b1, b2, b3, b4, b5. Az első szétrakás után az ai darab kavicsot tartalmazó kupac minden kavicsára írjunk 1/ai-t (i=1,2,3,4), a második szétrakás után pedig a bi darab kavicsból álló kupac mindegyik kavicsára 1/bi-t (i=1;...,5). Az első esetben a kavicsokra írt számok összege:
a11a1+a21a2+a31a3+a41a4=4
a második esetben pedig a hasonló összeg nyilván 5.
Ezután minden kavicson vonjuk ki az elsőnek felírt számot a másodikból. Így minden kavicson egy 1/bi-1/aj típusú különbség lesz. Egy kavics pontosan akkor került kisebb kupacba, ha aj>bi, azaz ha 1aj<1bi, vagyis ha 0<1bi-1aj, tehát ha a rajta levő különbség pozitív. Ezeknek a különbségeknek az összege 5-4=1. Ha másodszorra legfeljebb 1 kavics került volna kisebb kupacba, akkor legfeljebb egy kavicson lenne pozitív különbség. Ám ez 1bi1, 1ai>0 miatt 1-nél kisebb lenne; a különbségek összege nem lehetne 1. Ezzel beláttuk, hogy másodszorra legalább két kavics kisebb kupacba került.
Teljesen hasonló módon bizonyítható, hogy ha n kupac kavicsot n+k kupacba rakunk át, akkor legalább k+1 kavics kisebb kupacba kerül.
 

 Bujdosó László (Budapest, I. István Gimn., II. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. A fenti (általánosított) eredmény nem javítható. Ha ugyanis eredetileg egy kupacban k+1 db kavics van, akkor azokat szétrakhatjuk k+1 db egy kavicsból álló kupacba, a többi kupacot pedig változatlanul hagyva pontosan k+1 kavics kerül kisebb kupacba.
2. A megoldók jelentős része úgy értelmezte a feladatot, hogy az eredeti kupacok némelyikéből néhány kavicsot elveszünk, és ezekből hozzuk létre az ötödik kupacot, miközben az eredeti kupacok többi tagját változatlanul hagyjuk. Mivel így a feladat állítása nyilvánvaló, ezért ezek a dolgozatok nem kaptak pontot.