Feladat: Gy.1954 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Hetyei Judit 
Füzet: 1981/szeptember, 18 - 19. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Gyakorlat, Háromszög nevezetes körei, Középpontos és egyéb hasonlósági transzformációk
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1981/január: Gy.1954

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük az ABC háromszög beírt körét k1-gyel, a BC oldalához hozzáírt körét k2-vel, a körök sugarait pedig r1-gyel, illetve r2-vel.

 
 
Először azt bizonyítjuk, hogy az AE2 és E1O1 egyenesek a beírt körön metszik egymást. Az A, O1, O2 pontok egy egyenesen, a BAC szögfelezőjén vannak. Az A pont a k1, k2 körök külső hasonlósági pontja. Az A középpontú, λ=r1/r2 arányú kicsinyítéssel O2 az O1-be, a k2 kör a k1 körbe, a k2 kör E2-beli érintője, BC, a k1 kör E'2-beli érintőjébe, B'C'-be megy át (1. ábra). Mivel B'C' párhuzamos BC-vel, így a beírt kört e két egyenes egy átmérő két végpontjában érinti, ezért az E1, O1, E2' pontok egy egyenesen vannak. Az A, E2, E'2 is egy egyenesen vannak, mivel az A középpontú kicsinyítésben E2' az E2 megfelelője. A két egyenes közös pontja, E'2 tehát illeszkedik a k1 körre.
Ezek után rátérünk annak bizonyítására, hogy az FO2 és E1A egyenesek párhuzamosak. Először is azt látjuk be, hogy CE1=BE2. A k1 és k2 körök közös külső érintőin levő érintési pontok legyenek P, Q, R, S. Külső pontból a körhöz húzott érintőszakaszok egyenlősége folytán BE2=BR=x, CE1=CQ=y, AQ=AP=z, továbbá BE1=BP=w+x és CE2=CS=w+y, ahol w=E1E2. Végül AR=AS alapján z+w+2x=z+w+2y, ahonnan x=y adódik. Így F nemcsak a BC, hanem az E1E2 szakasznak is felezőpontja. Legyen E'1 az a pont, amelynek képe az előbbi A középpontú kicsinyítésben E1. Az E'1E1E2 háromszögben FO2 középvonal, mivel E'1E2 a k2 kör átmérője. FO2 tehát párhuzamos E1E'1-vel, így AE1-gyel is.
Egyenlő szárú háromszög esetén, ha AB=AC, akkor az FO2, E1A, AE2, ElO1 egyenesek egybeesnek, mivel ekkor a BAC szögfelezője merőlegesen felezi a BC oldalt. Az állítás erre az esetre módosításra szorul, mivel egybeeső egyenesekre nem mondjuk sem azt, hogy párhuzamosak, sem azt, hogy metszik egymást.
 

 Helyei Judit (Pécs, Bánki Donát u.-i Ált. Isk., 8. o. t.)
 dolgozata alapján