Feladat: 1429. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1973/február, 69 - 70. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középpontos tükrözés, Paralelogrammák, Négyszögek geometriája, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/szeptember: 1429. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen az ABCD=N konvex négyszög A csúcsának a BD átló felezőpontjára vonatkozó tükörképe A', ekkor ABA'D paralelogramma.
Ahhoz, hogy A' benne legyen N-ben, vagy rajta legyen az N kerületének a CB és CD szakaszokból álló részén (hiszen mindenesetre a BD egyenesnek a C-t tartalmazó partján van), egyrészt az szükséges, hogy a BA' félegyenes az ABC (konvex) szögtartomány belsejében haladjon vagy azonos legyen a BC félegyenessel. Ez azt jelenti más szóval, hogy az AD és BC oldalak meghosszabbításai az AB egyenesnek N-et nem tartalmazó partján messék egymást egy E pontban, vagy hogy párhuzamos legyen e két egyenes.
Másrészt hasonlóan a DA' félegyenesnek az ADC (konvex) szögtartományban kell lennie vagy a DC félegyenessel azonosnak, más szóval az AB és DC egyeneseknek az AD egyenesen túl kell metsződniük egy F pontban, vagy pedig párhuzamosaknak kell lenniük.
Könnyű belátni, hogy ha e két szükséges föltétel teljesül, ez együtt elegendő is ahhoz, hogy A' az N belsejében vagy a kerületén legyen.

 
 

Mármost, ha AD||BC és AB||DC, akkor A' azonos C-vel, így a feladat állítása helyes (a négyszögnek mind a 4 csúcsára). Ha N-nek csak egy pár párhuzamos oldalpárja van ‐ mondjuk AB és DC ‐, akkor N trapéz, és rövidebbik alapjának mindkét végpontjára teljesül az állítás. Ha pedig nincs N-nek párhuzamos oldalpárja, akkor a mondott E, F metszéspontok mindegyike létrejön, és N-nek az EF egyeneshez legközelebb levő csúcsára igaz az állítás. Valóban, az EF-hez legközelebb levő csúcson átmenő oldalak elválasztják az E, F pontokat N-től, így a bevezetőben mondottak szerint ennek a csúcsnak a tükörképe N belsejében van.
 
Megjegyzés. Mondhatjuk így is a fentieket. A akkor és csak akkor az állításnak megfelelő csúcs, ha az AB oldal végpontjaiban levő szögek összege is, és az AD végpontjaiban levő szögek összege is legalább 180. Ha tehát kiválasztjuk az AB és CD oldalak közül is azt, amelyikre ez teljesül, és az AD, BC párból is, akkor a két kiválasztott oldal közös végpontja az állításnak megfelelő csúcs. Ha egy vagy mindkét összeg 180, akkor persze bármelyik végpontját választhatjuk az illető oldatnak.