Feladat: 1424. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Ábrahám T. ,  Bagó B. ,  Bezdek A. ,  Borbély A. ,  Frankó F. ,  Hasenfratz Anna ,  Horváth Eszter ,  Katona Klára ,  Kiss János ,  Kovács Ferenc ,  Kovács Imre ,  Kovács Zoltán ,  Margaritisz T. ,  Nagy Klára ,  Németh József ,  Páles Zs. ,  Pesti G. ,  Pócsi Gy. ,  Prőhle P. ,  Sparing L. ,  Szabó Zs. ,  Szalai S. ,  Szecsői S. ,  Sövér F. ,  Török K. ,  Vladár K. 
Füzet: 1975/december, 212 - 214. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pont körüli forgatás, Négyszögek geometriája, Diszkusszió, Négyszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/május: 1424. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Feladatunk visszavezethető a Gy. 1419. gyakorlatban bebizonyított állításra *, a P pont szerepét előbb D-nek, majd C-nek adva, hiszen most ebben a két pontban mértük meg az ábra bizonyos szakaszainak látószögét.

 

 

Az 1419. gyakorlatbeli pontok, szögek és vonalak ottani szerepének itteni átvételét, megfelelőjét a következő táblázat tartalmazza, előbb az a), b) lépéspárra, majd a c), d) lépéspárra.
1419.-ben:A'B'C'P'α=A'P'C'β=B'P'C'Q'A'B'Q'=k'Q'C'Pegyenesa)  és  b):ABCDADCBDCQCABQC=kDQCCDc)  és  d):ABDCACDBCDQDABQD=kCQDDC

Az utolsó oszlop eredményét Gy. 1419-ben így kaptuk: a Q'P' egyenes átmegy C'-n, és most így használjuk fel: P'C' átmegy Q'-n. Így a megfeleltetés szerint az itteni CD egyenes átmegy QC, QD mindegyikén, és fordítva: QCQD egyenes átmegy C-n is, D-n is. Másképpen: QCQD alkalmas C és D meghatározására.
Másrészt az 1419-beli P'-n átmegy k' tehát mostani feladatunkban D-n át-megy kD, C-n átmegy kC, azaz kD kimetszi D-t, kC pedig C-t a QCQD egyenesből. Ezzel a bizonyítást befejeztük.
Mivel az 1419. gyakorlat szerint az eljárás a betűzéstől, a pontok kölcsönös helyzetétől függetlenül érvényes, azért ugyanez áll a kérdés végén említett esetre is. A feltétel csak az, hogy a 4 pont ‐ esetünkben a két adott és a két megszerkesztendő pont ‐ ne legyen rajta egy körön. Ezt az F. 1814-ben biztosította, hogy AB-nek C-ből és D-ből vett látószöge különböző.
 

Megjegyzés. Az 1419. gyakorlat megjegyzésében kimondott elnevezésre támaszkodva, ezt az eljárást kettős Colin-szerkesztésnek nevezik.
*A megoldást lásd ezen számunkban, 209. old.