Feladat: 1382. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Hidvégi Attila ,  Katona Klára ,  Wettstein József 
Füzet: 1973/december, 207 - 208. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Derékszögű háromszögek geometriája, Súlyvonal, Súlypont, Trapézok, Helyvektorok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1971/október: 1382. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás.A BAC=α szög a szerkesztés szerint megismétlődik a BAC1 CBA1 és ACB1 szögekben, ugyanígy az ABC=β szög az ABC1, BCA1 és CAB1 szögekben. Ezért egyrészt CB1 is, CA1 is párhuzamos AB-vel a váltószögek alapján, tehát C rajta van az A1B1 egyenesen, másrészt BAB1=ABA1=α+β. Így pedig az ABA1B1 négyszög szimmetrikus trapéz (tekintet nélkül az eredeti ACB szög nagyságára, az 1. ábrán már nem is derékszöget rajzoltunk C-nél), másrészt C1 a C tükörképe az AB egyenesre nézve, tehát CC1 merőleges az AB-re.
Legyen az AB, A1B1 alap felezőpontja F, ill. F1, és messe az ABC háromszög CF súlyvonala az A1B1C1 háromszög C1F1 súlyvonalát M-ben. Ekkor FF1 a trapéz tengelye, merőleges AB-re, tehát párhuzamos CC1 gyel, és FF1=C0C ‐ ahol C0 a C vetülete AB-n, ‐ és C1C=2C0C=2FF1 Ezek szerint a CC1M háromszög az FF1M háromszögnek 2-szeresre nagyított képe M-ből mint centrumból, MC=2MF, és MC1=2MF1 tehát M úgy harmadolja a CF C1F1 súlyvonalakat, hogy a kétszeres rész a csúcs felé esik. Így pedig M mindkét háromszögnek súlypontja, az állítást bebizonyítottuk.
Ha az ABC háromszögben α=β, vagyis CA=CB, akkor CA1=CB1, és F1 azonos C-vel, F pedig C0-lal, M-ről nem beszélhetünk. Ekkor a súlypontokat rendre S-sel, S1-gyel jelölve, mindkettő a CC1 egyenesen van és CS=23CC0=13CC1=CS1, tehát S1 azonos S-sel.
Nem használtuk fel, hogy az ACB szög derékszög, az összegről is csak azt, hogy kisebb 180-nál, ennélfogva az állítás minden háromszögre érvényes.

 

Hídvégi Attila (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn.)

Wettstein József (Budapest, Piarista Gimn.)

 

Megjegyzés. Vegyük észre az utoljára kimondott általánosítással kapcsolatban, hogy a betűzésben látható szimmetria ellenére az állításban a C betű megkülönböztetett szerepet játszik; másképpen: A és B kiemelt szerepet kapnak mindjárt azzal, hogy az ABC1 és ABC háromszögek úgy hasonlók, hogy A-nak is, B-nek is önmaga felel meg, viszont C-nek nem.
 

 

1. ábra                      2. ábra
 

II. megoldás. Egy tetszőleges ABC háromszög S súlypontja akkor és csak akkor súlypontja egyszersmind az ugyanazon síkban fekvő A1B1C1 háromszögnek is, ha
SA1+SB1+SC1=0
(a zérusvektor). Mármost mindenesetre
AA1=AS+SA1,BB1=BS+SB1,CC1=CS+SC1(1)
és S definíciója szerint
SA+SB+SC=0,azazAS+BS+CS=0.
Így (1)-ből összeadással a súlypont közös voltának szükséges és elegendő föltétele, kizárólag a háromszögek csúcsai alapján (2. ábra):
AA1+BB1+CC1=0.
Ezt célunknak megfelelően az alábbiak szerint alakítjuk:
AA1+A1B=ABésBB1+B1A=BA
összeadásával
AA1+BB1+(A1B+B1A)=0.
tehát teljesülnie kell a következőnek:
CC1=A1B+B1A,
és ez az I. megoldásban mondottak szerint teljesül is.
 

Katona Klára (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., I. o. t.)