Feladat: 1023. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Andor Cs. ,  Bálványos Z. ,  Berács József ,  Bulkai T. ,  Csörgei J. ,  Lakner Mária ,  Mérő L. ,  Moson P. ,  Orbán G. ,  Sax Gyula ,  Szűcs A. ,  Takács J. ,  Tátray P. ,  Vályi I. 
Füzet: 1966/október, 71 - 73. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Gyakorlat, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/december: 1023. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Az ABC háromszög A-nál és B-nél levő szöge 50, így EBC=30. Legyen E tükörképe BC-re E' (1. ábra), ekkor az EBE' szabályos, mert EBE'=2EBC=60, és EB=E'B. Másrészt ABEAEE', mert E-ből induló oldalaik egyenlők, továbbá AEB=180-EAB-EBA=150, és AEB+BEE'=210, tehát AEE'=150. Eszerint az ABE' egyenlő szárú és AE'B=ABE'=ABE+EBE'=80, tehát E' az ABC köré írt körön van. Így ECB=E'CB=E'AB=2EAB=20, amint a feladat állítja.

 
 
1. ábra
 

Tükrözzük az AD egyenest AB-re, és messe a képét a CE egyenes F-ben. Ekkor az ACF egyenlő oldalú, mert A-nál és C-nél 60-os szöge van, így FC=AC=BC. Eszerint a BCF egyenlő szárú, CBF=(180-BCF)/2=80, és ABF=30=ABD, vagyis F a BD egyenes AB-re vonatkozó tükörképén is rajta van, tehát azonos D-nek AB-re való D' tükörképével. Ezért BF=BD, a BDF egyenlő oldalú, D rajta van BF felező merőlegesén. Ugyanez áll C-re is, így CD a BCF egyenlő szárú háromszög szimmetriatengelye, felezi a BCF=BCE szöget, tehát BCD=10, ami a feladat első állítása.
 

Megjegyzések. 1. A D' tükörképből kiindulva belátható, hogy a BDD' és a CAD' szabályos, utóbbi azért, mert A-nál 60-os szöge van és a CD'>CA=CB, CD'<CA feltételek ellentmondásra vezetnek. Így D'ADD'CB, mindkettő egyenlő szárú, a szárak közt 20-os szöggel. Másrészt a középponti és kerületi szögek összefüggése alapján belátható, hogy E a D' középpontú, B-n és D-n átmenő körön van. Így ED'D=2EBD=20, amiből következik, hogy E az AD és CD' egyenesek metszéspontja. Ezekből már következik a feladat mindkét állítása.
 

2. Mesterkéltebb, de egyszerűbb az ábra következő származtatása. Legyen a BCD'-ben BC=D'C és C=20. Forgassuk ezt el D' körül 60-kal a DAD' helyzetbe úgy, hogy D a BCD' belsejében legyen. Ekkor az ACD' is szabályos; továbbá AD és CD' metszéspontját E-vel jelölve DD'E20-os csúcsszögű egyenlő szárú háromszög. Így az ABC és a D, E pont teljesíti a feladat feltételeit, és nyilvánvalóan teljesülnek az állítások is.
 (Tusnády Gábor)
 
II. megoldás. Messe BD az AC-t G-ben (2. ábra), ekkor GBC=20 miatt BGC=80=BCG, és GDA=40=CAD miatt BCG és ADG egyenlő szárú háromszögek, GB=CA, és CG=CA-GA=GB-GD=DB. Legyen H, K, J a BG, ill. BC száron az a pont, amelyre CG=CH=HJ=JK; megmutatjuk, hogy K azonos D-vel. Valóban, így CHG=80, GCH=20, HCJ=HJC=60=CHJ, JHK=JKH=40, HJK=100, KJB=20=KBJ, ekkor pedig BK=JK=CG=BD, ami igazolja állításunkat. Mivel még JC=JH=JD, és CJD=160, azért a CJD egyenlő szárú háromszögből JCD=BCD=10, q. e. d.
 
 
2. ábra
 

Messe az ABC szimmetriatengelyét a BE egyenes az L pontban. Ekkor AE az LAB szögfelezője, és LABDBJ, így
LE:EB=LA:BA=DB:JB=CJ:JB,
ezért JECL. Ebből EJB=LCB=40, így egyrészt EJD=20, másrészt EDJ=EDG+GDJ=80, ennélfogva a DEJ-ben DEJ=80=EDJ, tehát EJ=DJ=CJ. Mivel még EJC=140, azért az EJC egyenlő szárú háromszögből ECJ=20, q. c. d.
 
 Berács József (Győr, Benedek-rendi Czuczor G. g. II. o. t.)
 

III. megoldás. A két állítást egymástól függetlenül bizonyítjuk. Az elsőhöz elég azt belátni, hogy DCA=70. Ez igaz, ha DA=CA; ezt bizonyítjuk. Messe a BD egyenes a C körül írt CA=CB sugarú kört másodszer M-ben (1. ábra). Ekkor MCA=2MBA=60, ezért ACM egyenlő oldalú háromszög, továbbá AMB=ACB/2=40. Így pedig DAM=100, ADM=40=AMD, és végül AD=AM=AC.
A második állításhoz elég azt belátni, hogy CE negyedeli a BCA szöget, vagy ami ugyanaz, felezi a BCN szöget, ahol CN az ABC szimmetriatengelye. Legyen E tükörképe BC-re E', CN-re E''. Ekkor EE''AB, BE''E=E''BA=EAB=10, vagyis BE'' felezi az ABE=20 szöget, és így EE''=EB. Másrészt, mint már láttuk, EE''=EB, ezért EE''=EE'. E a BCN szög mindkét szárától fele ekkora távolságban van, tehát EC valóban felezi a szöget.
 
 Sax Gyula (Budapest, Kölcsey F. g. I. o. t.)
 

Megjegyzés. DA=CA bizonyításához segítségül vehetjük az AB alap fölé a C-t tartalmazó partján szerkesztett ABC1 egyenlő oldalú háromszög C1 csúcsát is. Ekkor AC1=AB, C1AC=10=BAD, AC1C=30=ABD, így ACC1ADB, AC=AD.
 
 Sax Gyula