Feladat: 1004. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Agárdy Gyula ,  Gáspár András 
Füzet: 1966/április, 171 - 172. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Negyedfokú (és arra visszavezethető) egyenlőtlenség-rendszerek, Paraméteres egyenlőtlenségek, Gyakorlat, Nevezetes azonosságok
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/október: 1004. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Beszorzások, négyzetre emelés és összevonás után a bal oldalon álló kifejezés a, majd b hatványai szerint átrendezve így alakul

a2(bc+bd+cd)+a(b2c+b2d+bc2+3bcd+bd2+c2d+cd2)++(b2cd+bc2d+bcd2).



A jobb oldali nagy zárójelben ez áll:
ab+ac+ad+bc+bd+cd.
A négyzetre emelés során képezett kétszeres szorzatok az 1/2-del való szorzás után éppen a bal oldali kifejezést adják, ennélfogva a kérdéses egyenlőtlenség jobb és bal oldalának különbsége egyenlő a jobb oldal tiszta négyzetes tagjai összegének felével:
12(a2b2+a2c2+a2d2+b2c2+b2d2+c2d2).
Ez sohasem negatív, tehát az egyenlőtlenség helyes. Egyenlőség csak akkor áll fenn a két oldal között, ha a, b, c, d közül legalább háromnak az értéke 0.
 
Agárdy Gyula (Budapest, Piarista g. II. o. t.)
 

Megjegyzés. Feladatunk kapcsolatba hozható az 1403. feladatnak a negyedfokú egyenletekre vonatkozó részével, ha a, b, c, d-vel egy negyedfokú egyenlet gyökeit jelöljük (és az 1403. feladatban együtthatókként más betűket használunk). Az (1)-ben fellépő rész-kifejezések a gyököknek szimmetrikus függvényei. A kapcsolat felkutatását és egyenlőtlenségünknek ezen az úton való bizonyítását ajánljuk az érdeklődőknek.
 
Gáspár András (Budapest, vasútgép. t. III. o. t.)