Feladat: 873. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Szentiványi Béla 
Füzet: 1964/október, 54 - 56. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb sokszögek hasonlósága, Húrnégyszögek, Gyakorlat, Síkgeometriai bizonyítások
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/november: 873. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen az ABCD húrnégyszög köré írt kör egy pontja M. Ha M egybeesik egy csúccsal, az egyenlőség nyilvánvalóan helyes, mindkét oldalán 0 áll. Más esetben választhatjuk a betűzést úgy, hogy M a C, D pontokat nem tartalmazó AB körív belső pontja legyen.
Legyen M vetülete az AB,BC,CD,DA oldalegyenesen rendre P,Q,R,S, és MP=p, MQ=q, MR=r, MS=s. Megmutatjuk, hogy az MPAS és MQCR négyszögek hasonlók (1. ábra), csúcsaik a felsorolás rendjében felelnek meg egymásnak. Ha ez fennáll, akkor többek közt első és utolsó oldalaik aránya egyenlő:

p:s=q:r,
ami egyértelmű a feladat állításával.
Két négyszög hasonló, ha bármelyik megfelelő átlójukkal háromszögekre bontva a rész‐háromszögek páronként hasonlók. Ez teljesül, ha egymás utáni szögeik egyenlők, továbbá egy‐egy megfelelő csúcsukban az átló a megfelelő oldalakkal egyenlő szögeket zár be, ‐ így ugyanis minden további megfelelő csúcspárban is fennáll az átló és az oldalak közti szögek egyenlősége.
 
 
1. ábra
 

Az 1. ábrán a PMSA és QMRC négyszögekben a P, S, ill. a Q, R csúcsnál derékszög van, az A-nál levő szög az ABCD négyszög külső szöge, a C-nél levő szög pedig az ABCD négyszögnek is szöge, így ezek is egyenlők, mert a négyszög húrnégyszög. Így a két négyszög M-nél levő szögei is egyenlők. Az előbbi meggondolást az AMCD húrnégyszögre ismételve MAS=MCR, és így MAP=MCQ.
Ezzel az állítást a bemutatott helyzet esetére bebizonyítottuk.
 
 Szentiványi Béla (Budapest, Rákóczi F. g. II. o. t.)
 
 
2. ábra
 

Megjegyzés. A 2. ábra helyzetében az MPAS és az MQCR négyszög hurkolt. A hasonlóság ezekre is fennáll. Itt a MPAS négyszög PAS szöge azonos az ABCD négyszög BAD szögével, viszont az MQCR és ABCD négyszögek C-nél levő szögei kiegészítő szögek.
 
 
3. ábra
 

 
4. ábra
 

A fenti helyzetben is felhasználtuk, hogy a PAS és a QCR szögek egyike az ABCD négyszögnek belső szöge, a másika pedig külső szög. Könnyű belátni, hogy nincs M számára olyan helyzet, hogy a mondott szögek mindegyike belső szög, sem olyan, hogy mindkettő külső szög. Ugyanis mialatt M-et A-tól B-ig mozgatjuk a D-t nem tartalmazó AB íven (3. ábra), S addig marad A-nak ugyanazon oldalán, míg M át nem lépi azt a D' pontot, ahol az AD-re A-ban emelt merőleges metszi a mondott ívet. Az is lehetséges, hogy S mindig ugyanazon oldalán adódik A-nak, ha ti. D' nem tartozik hozzá a mondott AB ívhez (4. ábra). D' a D-ből kiinduló átmérő végpontja, és itt metszi a kört a C-ben DC-re emelt merőleges is, ezért R szintén akkor lépi át C-t, amikor M átlépi D'-t, vagy pedig egyáltalán nem lépi át C-t. Állításunk most már közvetlenül belátható a 3‐4. ábrákról, amelyek A, C, D és D' kölcsönös helyzetének minden lehetséges típusát bemutatják (A és C ugyanis a vizsgált szempontból felcserélhetők); a B és M számára szóba jövő körív vastagon van rajzolva.
Ha végül M azonos D'-vel (5. ábra), akkor SA, RC, QRM=PSM, és a feladat állítása a QRM és PSM derékszögű háromszögek hasonlóságából következik.
 
 
5. ábra