Feladat: F.2973 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Arató Gabriella ,  Dienes Péter ,  Duzmath Zsolt ,  Galácz Ábel ,  Gergely Levente ,  Gyarmati Katalin ,  Halasi Zoltán ,  Izsák Ferenc ,  Jeszenszky Éva ,  Józsa Balázs Gábor ,  Király Csaba ,  Király Tamás ,  Koblinger Egmont ,  Lestyán Zsolt ,  Maróti Attila ,  Maróti Gábor ,  Nagy Vilmos ,  Németh Ákos ,  Németh Zoltán ,  Ódor Lajos ,  Perényi Márton ,  Rákóczi Bálint ,  Sánta Zsuzsa ,  Séllei Béla ,  Szádeczky-Kardoss Szabolcs ,  Szeredi Pál ,  Szeredi Tibor ,  Újváry-Menyhárt Mónika 
Füzet: 1994/április, 202 - 204. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Körülírt kör, Magasságpont, Terület, felszín, Húrsokszögek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1993/szeptember: F.2973

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ismeretes, hogy a háromszög magasságpontjának az oldalegyenesekre vonatkozó tükörképei a körülírt körön vannak. Ezért a feladatban szereplő konvex hatszög húrhatszög. Könnyen beláthatjuk, hogy ha a háromszög hegyesszögű, akkor a tükrözések után létrejövő húrhatszög területe éppen kétszerese a háromszög területének. Ha a háromszög derékszögű, akkor magasságpontja a derékszögű csúcs, amelynek a befogókra való tükörképe önmaga, tehát a feladatban említett hatszög nem jön létre. Ezért az eredeti háromszög tompaszögű. Legyenek ennek csúcsai A,B,C, magasságpontja M. Tegyük fel először, hogy M-nek a tompaszöget bezáró oldalakra vonatkozó M1, illetve M2 tükörképe az MA, illetve MB szakasz belső pontja (1. ábra). Világos, hogy az ABM magasságpontja C, és ezért ez a háromszög hegyesszögű. A most vizsgált esetben a tükrözések után kapott hatszög: M3AM1CM2B, és előbbi megállapításunk szerint AMB=AM3B hegyesszög, ezért a hatszög 80-os szöge M3-nál van. A szögek sorrendjéből azt is látjuk, hogy M1 és M2-nél vannak a 140-os szögek. Az AM3BC húrnégyszögből ACB=100,4,,40, azaz a háromszög egyenlő szárú. De akkor a háromszög ─ és vele együtt a hatszög is ─ szimmetrikus az MC egyenesre. A hatszög azonban, tekintve, hogy az A és B-nél lévő szögei különbözőek, nem szimmetrikus MC-re, így ilyen megoldás nincs.
Másodszorra nézzük azt az esetet, amikor M1 és M2 az MA-nak A-n túli, illetve MB-nek B-n túli meghosszabbításán van (2. ábra). A hatszög csúcsai most

1. ábra  2. ábra
M3M1ACBM2 sorrendben következnek. Az ábra jelölései szerint M1AB=90+β, ezért a hatszögben M1AC=90+α+β. Hasonlóan kapjuk, hogy CBM2=90+α+β. Ilyen hatszögben az A és B csúcsnál vannak egyenlő szögek, ezek a szögek 140 nagyságúak, amiért α+β=50, és így ACB=130. Ez valóban megoldás, mert az M1ACBM2 körbe írt töröttvonal kiegészíthető a kívánt hatszöggé. Tükrözzük ugyanis C-t AB-re, a tükörkép legyen C'. Messe CC' a kört M3-ban. Az ACM3M1 húrnégyszögből AM1M2=90+α, ezért α=20 esetén ez a szög 110, és ugyanígy az M2-nél lévő szög 120. Ezután az M3-nál lévő szög kiszámítható, ez 80 lesz. Mivel C-nek az AB-re vonatkozó tükörképe a CM3 szakasz belső pontja, a hatszög területe nagyobb lesz, mint a háromszög területének kétszerese.
Már csak az az eset van hátra, amikor M1 az MA belső pontja, M2 pedig MB meghosszabbításán van, vagy fordítva. (M1 vagy M2 nem eshet egybe A-val vagy B-vel, mert akkor nem jönne létre a hatszög.) Ekkor az ABM2=90+α, tehát tompaszög, és így az ABM2M3 húrnégyszögben M3-nál hegyesszög van (3. ábra). Ez a szög tehát a hatszög 80-os szöge, és a feltételek szerint M1BC=130,AM1C=140. Az ABCM1 húrnégyszögből β=40, amiért M1AM3=100, és ez ellentmondás, mert a hatszögnek nincsen 100-os szöge. Ilyen ponthatos nem felelhet meg adatainknak. A feladat kérdésére tehát azt válaszolhatjuk, hogy a háromszög legnagyobb szöge 130.
3. ábra


 
Koblinger Egmont (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., III. o.t.) dolgozata alapján