Feladat: F.2720 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Balogh 171 J. ,  Benczúr P. ,  Csirik J. ,  Eiben P. ,  Kaska T. ,  Kondacs A. ,  Macskási Zs. ,  Mezei J. ,  Mohai Zsuzsa ,  Peták A. ,  Podoski Károly. 
Füzet: 1989/október, 300 - 301. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szorzat, hatványozás azonosságai, Trigonometriai azonosságok, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Körülírt kör, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/december: F.2720

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ismeretes, hogy egy háromszög bármelyik oldalára a=2rsinα, ahol r a körülírt kör sugara. Ezt felhasználva, majd 2r-rel osztva:

sinαtgα+sinβtgβ=(sinα+sinβ)tgα+β2,
amiből
sinα(tgα-tgα+β2)+sinβ(tgβ-tgα+β2)=0.
A tgx-tgy=sin(x-y)cosxcosy összefüggést mindkét tagban alkalmazva:
sinαsinα-β2cosαcosα+β2-sinβsinα-β2cosβcosα+β2=0.
Szorozzuk meg mindkét oldalt cosα+β2-vel, ekkor
sinαcosαsinα-β2-sinβcosβsinα-β2=0,
majd szorzattá alakítva és a tgx definícióját alkalmazva:
sinα-β2(tgα-tgβ)=0.
Ez pontosan akkor teljesül, ha
sinα-β2=0,vagytgα-tgβ=0.
Mivel α és β egy háromszög szögei, mindkét feltétel azt jelenti, hogy
α=β.

Utólag megállapíthatjuk, hogy az eredeti feltételt átalakítva azzal mindig ekvivalens egyenleteket kaptunk. Ugyanis, ha tgα és tgβ értelmezve van, akkor cosα0,cosβ0, és viszont. (A tgα+β2 értelmezettsége, azaz cosα+β20 egy háromszögben nyilvánvaló, hiszen α+β2 nem lehet 90.) Ezért az eredeti feltétel nemcsak elegendő, hanem szükséges és elegendő feltétele annak, hogy a háromszög egyenlő szárú legyen.
 

 Mohai Zsuzsa (Dombóvár, Gőgös I. Gimn., IV. o. t.)
 

Megjegyzés: Több beküldő nem vizsgálta meg, hogy az eredeti egyenletben szereplő függvények mikor vannak értelmezve, illetve olyan átalakításokat is végzett, amelyek az eredetivel nem ekvivalens egyenlethez is vezethetnének. Ilyen pl. a sinα+β2-vel való osztás, amely gyökvesztéshez is vezethetne, mert megkívánja az αβ kikötést. Éppen ezért helyesebb, ha az fg=fh alakú egyenleteket f(g-h)=0 alakban írjuk, mert így a két formula mindig ekvivalens.