Feladat: F.2713 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1989/október, 297 - 298. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Páros gráfok, Ponthalmazok távolsága, Egyéb sokszögek geometriája, Szabályos sokszögek geometriája, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/november: F.2713

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Ha a szabályos sokszög oldalainak száma páros, akkor az átmérője két szemközti csúcs távolsága. Vágjuk el ezt a sokszöget két részre egy oldalának felező merőlegesével. Ekkor mindkét rész átmérője a kiszemelt oldal felezőpontját a szemközti oldal egyik végpontjával összekötő szakasz hossza lesz, ami nyilván kisebb, mint a szabályos sokszög átmérője.
Legyen ezután a szabályos sokszög oldalainak száma 2n+1. Akárhogyan osztjuk két sokszögre ezt az alakzatot, (nem feltétlenül egy egyenessel vágva el), az egyik részben legalább n+1 egymás utáni csúcs lesz. Ennek a résznek az átmérője megegyezik az eredeti sokszög átmérőjével. Tehát a feltételnek a páratlan oldalú sokszögek felelnek meg.

 

II. megoldás. Gráfok segítségével megmutatjuk, hogy egy páratlan oldalszámú szabályos sokszög csúcsait két osztályba sorolva, valamelyik osztályban biztosan található két olyan csúcs, amelyeknek a távolsága a sokszög átmérője. Jelölje G azt a gráfot, amelynek szögpontjai a sokszög csúcsai, és két szögpontját akkor köti össze él, ha azok távolsága egyenlő a sokszög átmérőjével. Így minden pont éppen két másikkal lesz összekötve. Legyen A1 az egyik csúcs, ebből induljon egy él A2-be. Az A2 szögpont A1-en kívül még egy csúccsal össze van kötve, jelölje azt A3. Az A3-ból A2-n kívül még megy él A4-be, A4-ből A5-be, és így tovább. Ebben az A1,A2,A3,... sorozatban előbb-utóbb el kell jutnunk egy olyan Ak-hoz, amelyre az A1,A2,...,Ak pontok még mind különbözők, de Ak+1 már megegyezik ezek valamelyikével, Ar-rel. Ebben az esetben Ar csak A1 lehet, hiszen másképpen Ar legalább 3 ponttal (Ar-1,Ar+1,Ak) lenne összekötve. A1A2...Ak tehát egy kör, így benne minden pontból két él fut ki.
 
 
1. ábra
 

Az itt fel nem sorolt csúcsokra folytatva az eljárást, végül G minden pontja belekerül egy-egy körbe. Két különböző körnek nem lehet közös pontja, mert abból legalább 3 él indulna ki. A G gráfnak tehát annyi pontja van, amennyi e körök hosszának az összege. Így lennie kell páratlan hosszú körnek is, ezért G nem páros gráf.
 
 
2. ábra