Feladat: F.2563 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1986/október, 299 - 300. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Derékszögű háromszögek geometriája, Parabola, mint mértani hely, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1986/január: F.2563

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen a rögzített K kör sugara R, középpontja O, ennek és F-nek közös vetülete e-re M, az MF szakasz hossza pedig legyen f. Jelölje egy tetszőleges vizsgálandó k kör sugarát r, középpontját O1, ennek vetületét az MF egyenesre Of, végül a k kör F-ből húzott egyik érintőjének érintési pontját E (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Pitagorasz tételét többször alkalmazva
FE2=FO12-O1E2=(FOf2+OfO12)-r2=FOf2+(OO12-OOf2)-r2.(1)
Tekintsük az MF egyenesen az M,O,F és Of pontok lehetséges elhelyezkedését (2/a, b ábrák)!
 
 
2.a ábra
 

 
 
2.b ábra
 

Mivel F és O1 az e egyenesnek ugyanazon az oldalán vannak, ezért Of és F az M-ből nézve egy irányba esnek az MF egyenesen. Ezért FOf=|MF-MOf|=|f-r|, azaz (1) jobb oldalán az első tag, FOf2=(f-r)2.
A két kör külső érintkezése miatt (1) jobb oldalán a második tag, OO12=(R+r)2.
A 2./a, b ábrákról az is leolvasható, hogy az MF irányt véve pozitívnak, az M,O,F,Of pontok minden szóba jövő sorrendje mellett
OOf=OF-FM+MOf=R-f+r,
tehát (1) jobb oldalán a harmadik tag, OOf2=(R-f+r)2.
Azt kaptuk, hogy
FE2=(f-r)2+(R+r)2-(R-f+r)2-r2,
ahonnan a műveletek elvégzése után
FE2=2Rf
adódik, és ez valóban csak a K körtől és az e helyzetétől függ.
 

II. megoldás. Az 1. ábra jelöléseit használva bebizonyítjuk, hogy a k körnek K-val és e-vel való A, ill. B érintkezési pontjait összekötő egyenes átmegy az F ponton.
Az AO1B és AOF háromszögek hasonlók, mert egyenlő szárúak, illetve O-nál levő szárszögeik egyenlők. Ezek szerint az OAF és O1AB szögek egyenlők és csúcsszögek, AF és AB pedig ellentétes irányúak. Ez egyértelmű állításunkkal.
Legyen most K-nak F-fel átellenes pontja G. Az FGA és FBM derékszögű háromszögek F-nél levő szöge közös, ezért hasonlók FG:FA=FB:FM, amiből FAFB=FMFG. Itt a jobb oldal állandó, a bal oldal pedig F-nek a k körre vonatkozó hatványa, ami egyenlő az F-ből húzott érintő négyzetével. Ezzel bebizonyítottuk az állítást.
 
Megjegyzések. 1. Könnyen belátható, hogy az O1 középpontok mértani helye egy parabola két szimmetrikus ívéből áll. A parabola fókusza O, vezéregyenese párhuzamos e-vel, tőle R távolságban halad, e-nek F-fel átellenes oldalán.
2. A II. megoldásban a derékszögű háromszög alapján FMFG=FQ2=FP2. Eszerint az F-ből húzott érintők érintési pontjai az F körüli FQ sugarú körön vannak, e-nek F-et tartalmazó partján. A pontos elemzést az olvasóra hagyjuk.