Feladat: F.2505 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1985/május, 208 - 210. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Trigonometriai azonosságok, Euler-formula, Szabályos sokszög alapú gúlák, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Mértani sorozat, Térgeometria alapjai, Szabályos tetraéder, Szögfüggvények a térben, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1984/december: F.2505

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a test csúcsainak, lapjainak, éleinek számát rendre c,l,e-vel. Mivel a test konvex, azért minden háromszög minden oldala egy másik háromszög egy teljes oldalával alkot élt, csúcs nem lehet belső pontja élnek vagy lapnak. Érvényes a testre az Euler-féle poliéder-tétel:

l+c=e+2.
Mivel minden lapnak 3 oldala van és minden él 2 laphoz tartozik hozzá, azért az éleket mindkét lapjukban beszámítva
2e=3l,azazl=2e3,
és a közlés szerinti mértani sorozat hányadosa e/l=3/2. Ugyanennyi tehát l/c értéke is, vagyis
c=23l=49e.
Ezeket az egyenletbe helyettesítve e=18,l=12 és c=8.
 
 
1. ábra
 

Ilyen testet kapunk, ha egy szabályos hatoldalú (egyenlő oldalélű) gúlát tükrözünk az alaplapjára (1. ábra). Az oldallapok vetülete az alaplap síkjára szabályos háromszög lesz, melynek oldala egyenlő a háromszöglapok alapjával, egyben a lapok szárának megrövidült vetületével. Ebben a testben tehát az egybevágó lapok szára nagyobb az alapjuknál, vagyis a szárak közti szög kisebb, mint 60.
Kielégíti a feladat követelményeit a következő test is. Egy szabályos tetraéder lapjaira a középpontjukban merőlegest emelünk, ezekre kifelé egyenlő szakaszokat mérünk fel, és a végpontok adják a test további 4 csúcsát (2. ábra). Ezzel az eredeti 4 lapra egy-egy 3 oldalú gúlapalástot tettünk rá, az ezután látható lapok (43=12) nyilvánvalóan egybevágó, egyenlő szárú háromszögek.
 
 
2. ábra
 

Ezekben a lapokban az alap a legnagyobb oldal, és a vele szemben levő szög kisebb, mint 120, különben a gúlapalástok egy-egy síkot adnának. A szárak közti szögre alsó korlátot is kapunk a fölmérhető szakasz felső korlátjából.
Legyen az ABCD szabályos tetraéder ABC és ABD lapjának középpontja D', ill. C' (a negyedik csúcs vetülete), az ezekben fölmért szakaszok végpontja E, ill. G, az AB él felezőpontja F. A konvexség követelménye, hogy
EFG=EFD'+D'FC'+C'FG=2EFD'+D'FD<180
legyen, vagyis
cos2EFD'>cos(180-D'FD)=-13,
hiszen cosδ=cosD'FD=D'F/DF=1/3.
Tekintsük azt a γ szöget, amelyre cos2γ=-1/3, vagyis amely mellett A,E,B és G egy síkban vannak. Ez nyilván hegyesszög, tehát
cosγ=+1+cos2γ2=13.
Ebből tgγ=2, így pedig EFD'<γ miatt tgEFD'=D'E/D'F<2. És mivel még D'F=CF/3=AB/23, azért a fölmért szakaszra
D'E<2D'F=16AB=12DD'=23OD=23R,
ahol O a tetraéder súlypontja, egyben középpontja, és R a körülírt gömb sugara.
Ha a merőlegesekre D'E=2OD/3-at mérünk fel, akkor OE=R lesz, hiszen OD'=DD'/4=OD/3,E rajta lesz a tetraéder köré írt gömbön, és a 8 csúcs kockát határoz meg.
Eredményünket így is kimondhatjuk: a test lapjain 90<AEB<120. ‐ A kristálytanban ezt az alakot triakisz-tetraédernek (3-szoros tetraédernek) nevezik.
 

Megjegyzések. 1. A feladat csak 1 megfelelő test leírását kérte, és a megoldást teljesnek tekintettük 1 test leírásával. Nekünk viszont nyilván mindkét testet le kellett írnunk.
2. Nem bizonyítjuk, hogy több ilyen test nem létezik, viszont megcáfolunk egy téves sejtést. Volt ilyen vélemény: megfelelő test az is, ha 6 háromszögből egy 6-oldalú antiprizma palástját állítjuk össze, majd ennek szabályos háromszöget alkotó ,,bejáratai'' fölé 3 oldalú gúlapalástokat szerkesztünk (3. ábra, ilyen antiprizmát kapunk, ha egy lapjára állított szabályos oktaédert ,,függőlegesen'' nyújtunk vagy zsugorítunk). Ha azonban ABH és ABF egybevágó, egyenlő szárú háromszögek, akkor egyenlő szöggel hajlanak az ABC síkhoz (befelé, ill. kifelé) és a test 2-2 lapja síknégyszöggé áll össze; AB nem él lesz, hanem lapbeli átló. A testet 6 egybevágó rombusz határolná (paralelepipedon, 3 ütemű forgástengellyel, 3 szimmetriasíkkal. (Az antiprizma csúcsainak vetületei az ABC síkra egy szabályos hatszöget alkotnak!)
 
 
3. ábra