Feladat: F.2480 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Argay Gy. ,  Bán Rita ,  Bujdosó L. ,  Edvi T. ,  Fülöp T. ,  Füst Ágnes ,  Gáspár Zsuzsanna ,  Hajdú S. Z. ,  Hegedűs P. ,  Hetyei Judit ,  Horváth A. ,  Hraskó A. ,  Íjjas Cs. ,  Karácsony P. ,  Katona Gy. ,  Kerner Anna ,  Kónya Eszter ,  Kovács 111 S. ,  Kruzslicz F. ,  Ladányi L. ,  Limbek Cs. ,  Megyesi G. ,  Mócsy M. ,  Németh-Buhin Á. ,  Nyikes T. ,  Olasz Szabó M. ,  Paál Beatrix ,  Pfeil T. ,  Pintér A. ,  Pintér Á. ,  Ribényi Á. ,  Simon P. ,  Somogyi Á. ,  Szabó Sz. ,  Varga 135 L. ,  Varsányi T. 
Füzet: 1985/március, 111 - 112. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Geometriai egyenlőtlenségek, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Szögfelező egyenes, Egyenes körkúpok, Ellipszis, mint kúpszelet, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1984/május: F.2480

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Észrevehetjük, hogy D1D2E1E2, hiszen E1E2 egy húr a D1D2 átmérőjű körben; ha AB=AC, akkor itt egyenlőség áll.

 
 

Továbbá legyen AC>AB. Húzzunk párhuzamost D1D2-vel a B ponton keresztül, és messe ez az AC oldalt G-ben, az A-ból kiinduló szögfelezőt pedig F-ben! Ekkor a D1D2GB négyszög szimmetrikus trapéz. Mivel F felezi a BG, és A0 a BC szakaszt, ezért A0F||D2G. Így D1A0FB is szimmetrikus trapéz, ezért átlói egyenlőek: BA0=D1F. Az utóbbi szakasz tükörképe az A-ból induló szögfelezőre a D2F szakasz, így D1F=D2F. A háromszög-egyenlőtlenségből:
D1F+D2FD1D2.

Az eddigieket összegezve:
BC=2BA0=2D1F=D1F+D2FD1D2E1E2BCE1E2.
Itt egyenlőség pontosan akkor áll, ha F rajta van a D1D2 egyenesen, vagyis ha B és C is, tehát AB=AC, a háromszög egyenlő szárú.

 

Megjegyzés. Rámutatunk a kérdés feltevésének hátterére. A könnyen kapott egyenlőtlenség azt jelenti, hogy ha vesszük azt a forgáskúpot, melynek tengelye a szögfelező és egy alkotója az AB egyenes, és ezt metsszük az ABC síkra merőleges, a BC-n átmenő síkkal, akkor a BC szakasz a keletkező metszet ellipszis nagy tengelye, A0 a középpontja, az E1E2 szakasz pedig megadja a kistengely hosszát. D1D2 az A0-on átmenő és a tengelyre merőleges metszet (kör) átmérője.